Estudi

Barcelona es recupera de l'impacte del 17-A en els sectors turístic i comercial

Un primer informe mostra que la recuperació ha sigut més gran que en altres zones víctimes d'atemptats

zentauroepp39950678 barcelona 03 09 2017 barcelona la brigada mobil de los mosso170905164457

zentauroepp39950678 barcelona 03 09 2017 barcelona la brigada mobil de los mosso170905164457 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Barcelona es recupera "ràpidament" de l'impacte de l'atemptat del 17-A en els sectors turístic i comercial. Així ho reflecteixen les dades d'un informe del qual el consistori ha donat a conèixer les principals conclusions aquest dimecres.

L'Ajuntament de Barcelona i representants dels sectors turístic i comercial s'han trobat per analitzar les dades d'aquest primer estudi, titulat 'Informe d'anàlisi sobre els efectes del 17-A en l'activitat turística de Barcelona i el seu entorn". El treball mostra un impacte baix en les reserves hoteleres i contractacions turístiques, i una recuperació de les tendències de mesos anteriors, dins d'aquest període inicial d'anàlisi de 30 dies.

Per la seva banda, els comerços noten els efectes principalment a la zona més afectada i els dies immediatament posteriors, però no s'observa una baixada generalitzada de les vendes.

De les primeres dades recollides i analitzades durant els primers 30 dies després de l'atemptat també s'extreu com a conclusió general que Barcelona s'ha recuperat dels efectes pròxims a aquells dies més ràpidament que altres ciutats d'Europa que han patit atemptats recentment.

Pel que fa als establiments d'allotjament turístic l'afectació ha sigut baixa i a curt termini. En l'activitat hotelera, les cancel·lacions de reserves es van concentrar els tres primers dies després de l'atemptat, i es va arribar a un 20% de punta, i el ritme de reserves es va alentir entre un 5% i un 10%, fins a tornar al ritme de creixement registrat des de principis d'any.

Dies posteriors

A l'entorn de Barcelona les cancel·lacions van estar per sota o igual que les habituals. Pel que fa als apartaments turístics, l'afectació és baixa, amb un percentatge de reserves confirmades del 82,35%, per sobre de les de l'agost de l'any anterior, i una ocupació del 90,70%. I pel que fa al transport aeri, el descens en les reserves amb destí a Barcelona els dies posteriors al 17 es va recuperar quatre setmanes després, de forma comparativa molt més ràpidament que les recuperacions de París (un any) o Londres (2 mesos). La recerca de vols ha caigut un 20% en relació amb els mercats estrangers i un 11% a la resta d'Espanya.

Notícies relacionades

També s'ha estudiat la mobilitat interna: les dades de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) mostren que l'atemptat no ha tingut efecte després dels primers dies pel tancament d'estacions.

Entre altres casos estudiats, l'informe també s'ha fixat en els grans esdeveniments, fires i congressos, i ha conclòs que no s'ha detectat cap mena d'afectació ni en grans esdeveniments, ni fires ni congressos programats per a les setmanes posteriors. En canvi, les visites a espais turístics com el Park Güell, el Tibidabo i el Zoo es van recuperar també de forma ràpida, encara que el consistori reconeix que a diferent ritme.