BALANÇ DE LES FESTES

Denunciats 10 casos d'agressions masclistes a la Mercè

L'Ajuntament de Barcelona reparteix més de 7.000 xapes de la campanya 'No és no'

zentauroepp35697941 barcelona  27 9 2016   festes de la merce antimachista  cont170926183250

zentauroepp35697941 barcelona 27 9 2016 festes de la merce antimachista cont170926183250

2
Es llegeix en minuts

Les tres casetes instal·lades per l'Ajuntament de Barcelona per denunciar i prevenir comportaments masclistes durant les festes de la Mercè han rebut deu denúncies per agressions, comentaris o tocaments no desitjats.

Segons el balanç que ha fet aquest dimarts l'Ajuntament de Barcelona, les tres casetes han assessorat i donat informació a un total de 997 persones durant les nits de les festes de la Mercè, un 58,5% dones, de les quals el 68,4% tenien entre 16 i 25 anys.

Durant les quatre nits de la festa major de Barcelona, l'Ajuntament ha repartit un total de 7.202 xapes, adhesius i díptics de la campanya "No és no".

El consistori ha valorat "molt positivament" el reforç de les accions de la campanya Barcelona antimasclista durant les festes de la Mercè, del 21 al 24 de setembre, amb dos estands d'atenció, afegits al que ja funcionava al front marítim, ubicats a l'avinguda de Maria Cristina i el Parc del Fòrum, dos dels espais estratègics amb més afluència de públic durant les nits i matinades.

Tocaments i fregaments

Les deu persones que han sigut ateses durant les festes de la Mercè han explicat situacions viscudes que van des de comentaris masclistes o inapropiats fins a tocaments i fregaments no desitjats. Els tècnics també han atès sis persones que han explicat patir o haver patit agressions en algun moment de la seva vida.

L'any passat, una menor va denunciar una agressió sexual greu per part d'un grup de joves a la Mercè, i n'hi va haver un altre episodi a les festes del Poble-sec. Tot això poc després de la violació múltiple a una noia a les festes dels Sanfermines que va desencadenar una onada de resposta global a les agressions i que encara està pendent de judici. 

Sensibilitzar

L'Ajuntament de Barcelona ha recordat que aquesta iniciativa vol "sensibilitzar contra les agressions masclistes i coresponsabilitzar el conjunt de la societat".

Notícies relacionades

Per això, un total de 12 professionals han treballat de forma itinerant en aquests tres espais de la ciutat, i han facilitat informació sobre què és una agressió, què es pot fer en cas de patir-la, i quins serveis municipals i públics té la ciutat per denunciar i acompanyar la víctima. A més, s'han repartit 4.061 xapes, 1.636 adhesius amb el lema 'No és no' i 1.505 díptics.

En aquesta mateixa línia, la patronal Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha desenvolupat una campanya de conscienciació contra les agressions sexistes i comportaments irresponsables durant les festes de la Mercè que ha inclòs el repartiment de 50.000 posavasos amb el lema 'No és no' a 325 locals, amb un impacte potencial sobre 100.000 usuaris.