BCN tapiarà les vivendes buides del Raval que pertanyin a fons d'inversió

Afectats pels narcopisos lamenten que la reunió amb Gala Pin i els Mossos no hagi aportat solucions

Ciutat Vella concentra el 68% de les xeringues que es recullen a la ciutat

zentauroepp40008357 raval heroina narcopisos170908193831

zentauroepp40008357 raval heroina narcopisos170908193831 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Barcelona

«No ens han donat cap solució». Lluís Mas, portaveu dels veïns del carrer d’en Roig, va ser contundent a l’hora de valorar la reunió que ahir van mantenir els afectats pels narcopisos amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, la Guàrdia Urbana i altres representants i tècnics del districte.

«Ens demanen paciència, encara que ja n’hem tingut molta», ha lamentat Mas, que advoca perquè els polítics modifiquin les lleis per donar-los més marge d’actuació als policies. Aquests al·leguen que només poden desallotjar pisos ocupats il·legalment amb una ordre judicial. El procés és lent. «De poc serveixen aquestes reunions si no es prenen més mesures i modifiquen les lleis», va insistir Soler després de la reunió, que va durar més de dues hores.

Aquest veí va destacar el compromís del consistori de tapiar aquells pisos buits que pertanyin a fons d’inversió perquè no es tornin a ocupar il·legalment. Però més enllà de mesures puntuals com aquesta, no sembla haver-hi, de moment, grans moviments per combatre la plaga d’heroïna al Raval. 

Comissió de seguiment

Per la seva part, Pin va destacar l’esforç del consistori per contactar amb els propietaris de pisos buits, tasca difícil en aquells casos en què les vivendes pertanyen a fons d’inversió. 

A les zones calentes del Raval (és a dir, aquelles on proliferen els narcopisos) hi ha actualment 107 pisos buits que pertanyen a fons d’inversió (84) i a bancs (23). La regidora va reconèixer que, de moment, tan sols han pogut contactar amb «una quarantena».

«Ens comprometem a crear una comissió de seguiment del pla de xoc de drogues», va dir Pin. Aquesta comissió es reunirà amb els veïns d’aquí dues setmanes. Els representants de les diferents administracions intentaran donar resposta a les queixes expressades aquest dimarts.

Sense avanços

Notícies relacionades

 «No hem avançat ni un sol mil·límetre en relació amb les reunions que Pin va tenir amb els carrers per separat al juliol. Les propostes no són gens innovadores», va assenyalar Carlos, també veí del carrer d’en Roig. Ell critica que l’ajuntament «no ha mostrat encara els resultats» del pla de drogues 2013-2016. «A més, el nou pla 2017-2020 [presentat dilluns] és un esborrany», va puntualitzar.

Segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la mitjana mensual de xeringues (un dels elements per apreciar el consum de droga) recollides a Ciutat Vella aquest 2017 és de 1.700.  Al juny i el juliol la xifra va pujar a 2.000, però a l’agost va tornar a 1.700. En el període 2004-2005, la mitjana mensual a tot Barcelona va ser de 14.000 xeringues, mentre que, actualment, és de 2.500.