PAGAMENT D'IMPOSTOS

Barcelona reformarà la norma dels cementiris per evitar desnonaments

Una família va recórrer davant la Síndica després que li buidessin el nínxol sense notificació prèvia

zentauroepp36119631 barcelona    01 11 2016    barcelona         festividad de t170119113432

zentauroepp36119631 barcelona 01 11 2016 barcelona festividad de t170119113432 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona modificarà l'ordenança de cementiris per incorporar procediments amb més garanties per a la ciutadania abans de desnonar una sepultura, a petició de la Síndica de Greuges de Barcelona, després del cas d'una família a qui se li va buidar un nínxol sense la notificació pertinent.

Es modificarà l'article 70 de l'Ordenança de cementiris, s'incorporarà l'ús del Padró Municipal per notificar de forma més efectiva el desnonament d'un nínxol i es concedirà un termini de 30 dies des de la notificació de caducitat de la sepultura perquè les persones beneficiàries puguin fer les al·legacions oportunes.

En els casos d'impagament, com és el cas que va supervisar la síndica, si l'Ajuntament o l'entitat gestora no accepten les al·legacions presentades, les persones beneficiàries o hereves disposaran de 15 dies des de la notificació de la resolució desestimatòria per posar-se al corrent de pagament o sol·licitar una pròrroga.

"Transcorreguts els 15 dies sense que s'hagi produït el pagament o sense que s'hagi concedit una pròrroga, es declararà la caducitat del dret funerari", assenyala la Síndica de Greuges a través d'un comunicat.

I en cas que no es presentin al·legacions es disposarà de 15 dies, comptats des del transcurs del termini de 30 dies previst per a la presentació d'al·legacions, per posar-se al corrent de pagament.

Danys morals

Actualment l'Ajuntament està tramitant aquesta nova ordenança de cementiris i s'aprofitarà que encara no s'ha produït l'aprovació definitiva per introduir la proposta de la Sindicatura, amb caràcter previ a l'aprovació definitiva per l'òrgan municipal competent.

Al juny, la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va fer públic el cas d'una família a qui Cementiris de Barcelona va buidar un nínxol per impagament de la taxa sense haver rebut la pertinent notificació.

Notícies relacionades

La Síndica va demanar al consistori un procediment amb més garanties, abans d'iniciar el procés de caducitat d'un dret funerari, i va subratllar que, en casos com el de la queixa formulada, s'ha d'obligar els gestors públics a tenir una cautela especial en l'aplicació del procediment administratiu corresponent.

Com explica la Síndica de Greuges, aquests canvis en l'ordenança es faran ja que "la falta de pagaments en aquests supòsits poden generar uns danys morals molt importants sobre les persones titulars dels drets de sepultura".