Boicotejat un concert de les festes de Sants per una acusació de masclisme

Diversos col·lectius del barri van impedir l'actuació d'Itaca Band

El motiu del boicot és una suposada agressió masclista d'un dels integrants del grup, negada categòricament per la banda

banneritacaexplosiva-1024x535

banneritacaexplosiva-1024x535

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny / Barcelona

Un grup de persones van boicotejar aquest dimarts a la nit un concert del grup català Itaca Band que s'havia de celebrar en el marc de les festes de Sants (Barcelona). Al voltant de les dotze de la nit, a l'inici de l'actuació, diversos individus van irrompre entre el públic del concert amb pancartes i torxes acusant els components del grup de "masclistes". Els fets van transcórrer a l'escenari instal·lat al carrer Comtes de Bell-lloc, en un espai gestionat pels Castellers de Sants. El motiu del boicot és una suposada agressió masclista d'un dels integrants d'Itaca Band que hauria succeït en un local de Cerdanyola, cosa que el grup nega categòricament i que mai ha sigut denunciat per la suposada víctima. 

La protesta va començar just abans del concert. Prop d'un centenar de manifestants van irrompre cridant consignes com "Itaca Band, masclistes", moment en què familiars i amics de la banda, entre ells diversos músics, van pujar a l'escenari per fer costat al grup de Montcada i Reixach. Entre altres, membres de Txarango, Companyia Elèctrica Dharma La Pegatina van mostrar des de l'escenari el seu suport a Itaca Band. Tots junts van tocar un tema, van llegir un manifest i van convidar els manifestants a dialogar. A l'escenari va pujar una portaveu dels manifestants que va proclamar que "estem aquí perquè estem fartes de veure com maten dones, com violen les nostres amigues, i tot perquè hi ha gent com aquesta gent que quan se'ls acusa d'una cosa no són capaços d'assumir la seva responsabilitat".

Tot seguit, el grup i els organitzadors van decidir cancel·lar el concert per raons de seguretat. Una decisió presa després que els autors de la protesta llancessin objectes diversos a l'escenari i que creixés la tensió entre el públic i els manifestants. A més, algunes persones van haver de ser ateses pels dispositius mèdics presents, com assenyalen els comunicats emesos aquest dimecres per Itaca Band i els Castellers de Sants. En concret, els últims denuncien que part del públic va patir "mossegades, cops de puny, empentes, estirades de cabell, puntades, escopinades i insults per part dels manifestants". A la nota, els castellers mostren el seu "dolor" pels fets i manifesten el seu rebuig a les "actituds violentes". Tant Itaca Band com els castellers remarquen el seu total rebuig a la violència masclista. 

Notícies relacionades

El boicot el van secundar diversos col·lectius del barri, que van emetre un comunicat conjunt abans de la celebració del concert. En concret, els firmants són La Trama Feminista, Can Vies CSA, Casal de Joves de Sants, Arran Sants, Endavant Sants, Acció Llibertària de Sants, Fondona i el Casal Independentista Jaume Compte de Sants. En aquesta nota, els col·lectius expliquen que es van reunir abans de les festes de Sants amb els Castellers de Sants per demanar-los que anul·lessin el concert d'Itaca Band per l'existència d'una "denúncia pública d'agressió sexista" contra un dels seus integrants. La resposta dels castellers va ser negativa ja que entenien, segons expliquen els col·lectius que van boicotejar el concert, que no donaven prou credibilitat a l'acusació de masclisme -denunciat en un blog en internet- i ho qualificaven de "rumor". En aquesta nota prèvia a les festes de Sants, els col·lectius firmants animaven a "fer visible el rebuig abans i durant el concert".

Per la seva part, Itaca Band denuncia que fa temps que el persegueix l'etiqueta de masclistes per uns fets que mai han sigut denunciats. "Una acusació que considerem injusta i que ens està destrossant com a persones", assenyalen en el comunicat emès avui. El grup mostra a la nota la seva disposició a reunir-se amb "qualsevol persona i col·lectiu que vulgui parlar amb nosaltres" perquè d'aquesta manera acabi "aquest malson". Degut a aquesta acusació ja van haver de cancel·lar una sèrie de concerts al País Basc l'estiu passat.