emoció en un símbol de barcelona

L'única víctima barcelonina morta en l'atemptat treballava a la Boqueria

El mercat ha reobert aquest dissabte i ha viscut un commovedor minut de silenci

1de9e7f5-0ad8-4115-9b12-323fa8f926a0

1de9e7f5-0ad8-4115-9b12-323fa8f926a0

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall / Barcelona

Silvina Pereyra Cabrera. Així es deia una de les 13 víctimes mortals de l’atemptat gihadista a la Rambla. De tots els morts, és l’única víctima que residia a la ciutat. Era barcelonina d’adopció. Tenia doble nacionalitat, espanyola i argentina. De 40 anys, treballava a la Boqueria. El mercat va reobrir ahir les portes, amb la seva absència inesperada. Durant dos dies, les seves amigues no en van tenir cap notícia.

Amb els llums apagats, hi va haver un commovedor minut de silenci per les víctimes del terror gihadista. Hi van assistir Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona; Gala Pin, la regidora del districte de Ciutat Vella, i Jaume Collboni, segon tinent d’alcalde. Colau  va recórrer el mercat parlant amb els botiguers, als quals amb freqüència se’ls escapaven les llàgrimes. A l’alcaldessa li costava força contenir-les. «L’atemptat ha fet sortir el millor de Barcelona», va dir Colau, en referència a l’espontània onada de solidaritat que va recórrer la ciutat després de l’atac terrorista.

"Sempre disposada a ajudar"

Silvina, filla de bolivians nascuda a l’Argentina, treballava actualment netejant parades de la Boqueria de nit. Anteriorment havia treballat a la icònica parada del mercat Vidal Pons, d’irresistible aspecte i dedicada a la fruita seca i els dolços. María Martínez, la seva companya de pis, al carrer de Sant Rafael, al Raval, encara hi treballa.

Segons Martínez, Silvina era una apassionada dels animals i li encantava cuinar. A Barcelona tenia dues cosines que diumenge aniran al pis de Sant Rafael a recollir les seves pertinences. Dues germanes que tenia als Estats Units i Bolívia no saben si podran venir a Barcelona. La noia no tenia parella ni fills.

Recompte oficial

Amb Silvina, les identitats de les persones que dijous van morir a la Rambla es va completant a poc a poc. De manera oficial, Protecció Civil tan sols admet haver finalitzat aquest procés en vuit casos. Mostra un escrupolós respecte pels familiars i d’aquesta manera evita el més mínim error en les identificacions. No obstant, ja només a través de les informacions facilitades per les ambaixades es dona per fet que són 13 de 15 les víctimes (incloses, per tant, Ana María Suárez de Cambrils i el Pau, l’home apunyalat a Barcelona) de les quals ha transcendit la identitat: la mare belga Elke Vanbockrijck, els informàtics italians Bruno Gulotta i Luca Russo, el nord-americà Jared Tucker (que celebrava el primer any de casats amb la seva dona), la jubilada argentina Carmen Lopardo, el canadenc Ian Moore Wilson, i els espanyols Francisco López i Xavi, el seu renebot de tot just tres anys.

Notícies relacionades

Pel que fa als ferits, 53 persones continuen estant hospitalitzades, algunes de molta gravetat, la majoria d’elles, 14, a l’Hospital del Mar, i 79 han sigut donades d’alta.

Fins i tot el cas aparentment més desconcertant, el del Julian, el nen australià de set anys que es donava per desaparegut, se suposa que està sota control per part de Protecció Civil. Segons informa Europa Press, que cita fonts policials, el nen «sempre ha estat localitzat». El menor era a la Rambla en companyia de la seva mare, també ferida, motiu pel qual, segons sembla, s’està a l’espera que arribi el pare a Barcelona, en vol des d’Austràlia, per poder donar-ne a conèixer definitivament la seva situació.