Els hotels confien en un impacte lleu

Les cancel·lacions de reserves d'allotjament per a aquest cap de setmana se situen entre el 10% i el 15%

Els restaurants mantenen la clientela però no els locals d'oci

zentauroepp39736319 ramblas170819212815

zentauroepp39736319 ramblas170819212815 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Esther Celma / Barcelona / Tarragona

John envia un missatge al seu amfitrió del barri de l’Eixample anul·lant la reserva del seu pis turístic. «La meva dona i jo no estem segurs que sigui el moment ideal per visitar la seva ciutat», explica. Formen part dels viatgers que sí que tenen por. La capital catalana està clamant –per a ella mateixa i al món– que no l’ha acovardit la violència terrorista, però la prudència, el temor o la pura tristesa han pres a alguns viatgers les ganes de venir a Barcelona en aquests moments de dol.

Els sectors turístics, amb sensibilitat, eviten parlar de xifres, amb l’objectiu de no encoratjar l’alerta i, sobretot, perquè no s’al·ludeixi a un impacte econòmic en què no és hora de pensar. Ara únicament hi ha lloc per al dolor i el dol. En general, als hotels i apartaments es parla d’una xifra baixa o moderada de cancel·lacions per a aquests dies, però d’un ritme de reserves que es pot considerar absolutament «normal» per a les setmanes següents.

I és que una cosa és tenir o no por a noves amenaces, i una altra seguir amb il·lusió per visitar una ciutat valenta però ferida. «¿És una bona idea mantenir el nostre viatge?», pregunta una turista de Minnesota (Estats Units) que havia reservat un apartament al Maresme per a aquest cap de setmana. Al final es decideix a venir perquè si no perdria el vol.

ANUL·LACIONS «POC SIGNIFICATIVES»

A la patronal de pisos turístics, Apartur, assenyalen que les  cancel·lacions han sigut «molt poques, poc significatives, d’alguna persona que estava espantada per viatjar a Barcelona». Però destaquen que l’entrada de reserves per venir a curt termini es manté «sorprenentment dins de la normalitat».

Els hotels, òbviament, van patir anul·lacions i sortides anticipades el mateix dia de l’atemptat al centre de la ciutat, per la pròpia logística d’accedir-hi, i alguns de la Rambla, el centre i l’entorn del passeig de Gràcia consultats per aquest diari parlen d’entre un 10% i un 15% de cancel·lacions per a aquest cap de setmana. En general, consideren que la imatge de fortalesa que ha transmès la ciutat és determinant perquè s’imposin aquella anhelada normalitat. El president de la patronal, Jordi Clos, assenyala que les reserves cancel·lades han sigut mínimes però que fins d’aquí unes quantes setmanes no es podrà valorar realment l’efecte que han tingut els atacs gihadistes.

De manera totalment espontània, molts restaurants del barri de Ciutat Vella no van obrir la nit del succés, tant en senyal de respecte com perquè el seu personal no tenia preou ànims per fer-ho. Fonts del Gremi de Restauració rebutgen avaluar les afectacions en l’activitat, després d’uns fets «tan greus» després dels quals l’única cosa que compta és «la recuperació dels ferits i el dol pels que han perdut la vida».

Notícies relacionades

La sempre concorreguda zona d’oci del litoral, per exemple, manté aquests dies moltes reserves de dinars i sopars de viatgers allotjats en hotels que forçosament s’alimenten en restaurants, però les seves pistes de ball han sigut gairebé un desert durant dues nits.

EFECTES MÍNIMS A CAMBRILS

A Cambrils, l’altra ciutat triada pels terroristes per atemptar, els responsables del sector turístic sostenen que l’impacte ha sigut mínim i que, en cas de produir-se cancel·lacions, seran limitades en el temps. Els carrers de Cambrils ofereixen un aspecte de plena normalitat, d’aquí ve que els responsables municipals de turisme confiïn que la temporada es tancarà amb xifres d’ocupació equivalents a les d’abans de la crisi econòmica.