INFRAESTRUCTURES

Uns 40 vigilants d'Eulen al Prat estan de baixa laboral

L'empresa no considera normal la situació, quan falten 24 hores perquè els treballadors decideixin si accepten un acord

Foment apel·la a la "responsabilitat" dels treballadors davant un conflicte "que està fent tant de mal"

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Per si no resultés prou complexa la situació en els controls d'accés de seguretat del Prat, uns 40 vigilants d'Eulen a l'aeroport barceloní estan de baixa mèdica en l'actualitat. Una trentena ja estaven de baixa abans del conflicte laboral i l'altra desena l'han agafat des que ha començat la vaga de zel. Aquest és l'escenari quan falten menys de 24 hores perquè l'assemblea de treballadors decideixi si segueix els passos de l'empresa i accepta la proposta salarial de  Generalitat posant fi a un conflicte laboral que s'està enquistant després de més de dues setmanes de vaga de zel i posicions allunyades.

La situació "de més del 10% de baixes de la plantilla no és normal en cap sector", segons fonts de la companyia, una afirmació que neguen des del comitè de vaga, l'assessor del qual, Juan Carlos Giménez, ha negat que s'hagin acumulat en un parell de dies, com s'havia filtrat inicialment. "En qualsevol època de l'any hi ha una trentena de baixes, per la pressió i les condicions de treball que han de suportar", destaca.

La lletra menuda

La vigília de l'assemblea de treballadors, Giménez apunta que espera que la decisió sigui un 'no' davant una oferta "insuficient" en el terreny econòmic, sobretot a l'apuntar "a la lletra menuda". "L'oferta de 200 euros de pujada no és aplicable a les 15 pagues dels treballadors, ja que s'exclou de les tres pagues extra, cosa que allunya encara més la possibilitat d'un acord", destaca.

Giménez es mostra més optimista amb els aspectes organitzatius que Treball ha ofert a les dues parts, i que segons la seva opinió, "tot i no arribar a les demandes dels treballadors", poden resultar efectius. El pacte de mediació proposat preveu la incorporació d'un cinquè vigilant de seguretat per filtre i una bossa de 25 persones que agafarien el relleu de la plantilla dels controls sempre que hagin d'absentar-se del seu lloc de treball. "És una proposta que s'hauria de comprovar sobre el terreny", ha intervingut. 

Responsabilitat

A l'espera de la decisió dels vigilants, davant la temença d'un revés en les negociacions, tant Eulen com el Ministeri de Foment han traslladat als treballadors la responsabilitat d'un consens imprescindible per posar fi al conflicte laboral que assola l'aeròdrom des del 24 de juliol, amb aglomeracions fins i tot més grans els dies de vaga de zel que no pas els d'aturades oficials. 

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha qualificat de "raonable” la proposta de la Generalitat i ha instat les dues part a posar fi "immediatament" al conflicte laboral que “tant de mal està causant als viatgers”.

Notícies relacionades

Eulen ha apel·lat a la “responsabilitat” dels treballadors i les ha emplaçat a acudir a l'assemblea d'aquest dijous a exercir el seu dret a vot, al tiempo que ha deixat clar que lamentaria molt que una minoria s'imposés a la majoria de treballadors, tal com ocurrió en la votació de la convocatòria de vaga en la que –segons van publicar els mitjans- solo un 25% dels empleados afectats va votar ‘sí’”.

Mentrestant, l'aeroport ha tornat a registrar llargues cues als accessos de seguretat aquest dimecres. Com ja ha passat en altres jornades de vaga de zel, les aglomeracions han sigut especialment importants, amb cues de fins a una hora, entre les cinc i dos quarts de set del matí, i de les 9.30 a les 11.00 hores, tant a la T-1 com a la T-2.