València posa el focus en els pisos il·legals però descarta congelar llicències

L'ajuntament iniciarà al setembre negociacions amb les plataformes de lloguer turístic

fsendra39139045 valencia 2 7 2017  sociedad  turismo  masificaci n  protesta170807182334

fsendra39139045 valencia 2 7 2017 sociedad turismo masificaci n protesta170807182334 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
M. V. / Madrid

La situació de València és molt semblant a la que es viu a Madrid. L’ajuntament considera que «no s’ha arribat a la saturació turística de Barcelona» però davant el perill que s’hi arribi «a curt termini» ja ha anunciat un tot seguit de mesures dirigides sobretot a eliminar l’oferta de pisos turístics sense llicència. En cap cas es planteja, però, el veto a noves llicències adoptat per l’ajuntament barceloní.

La primera tinenta d’alcalde i regidora de Turisme, Sandra Gómez, va anunciar la setmana passada que al setembre s’iniciaran converses amb la principal plataforma de lloguer de pisos turístics, Airbnb, per seguir després amb la resta. La proposta valenciana passaria per implantar una taxa per cada apartament que s’inscrigui en plataformes digitals i per establir un límit de dies que cada immoble pugui sortir al mercat. A més a més, s’exigiria que els pisos estiguin donats d’alta a l’Agència Valenciana de Turisme.

Si Airbnb no acceptés les condicions, l’ajuntament està decidit a utilitzar totes les eines que estiguin al seu abast, cosa que inclou, a més a més de multes, la possibilitat de clausurar els apartaments que no s’ajustin a la normativa. Si les plataformes de lloguer es neguen a acceptar les condicions que fixi la ciutat, els agents es desplegarien per caçar l’oferta il·legal.

Notícies relacionades

Un estudi encarregat pel consistori fixa en 4.714 els apartaments turístics que estan disponibles (18.102 places), 2.429 dels quals no estan reglats, és a dir, no estan inscrits en el registre de l’Agència Valenciana de Turisme.

Com a Madrid i a diferència de Barcelona, a València el turisme no fa perdre per ara el son als seus habitants. Segons el Baròmetre Municipal del mes de març, la turistificació no figura entre els 22 principals problemes ciutadans.