Els antiturisme també ataquen les bicis de lloguer que ocupen pàrquings ciclistes

Donkey Republic assegura que ha patit centenars de sabotatges a més de l'atac reivindicat ara pel grup Arran

La CUP defensa l'acció de l'organització juvenil al bus turístic i Collboni adverteix que s'ha creuat "una línia vermella"

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / TONI SUST / BARCELONA

«Ja estem tips de l’ocupació per part d’empreses turístiques de l’espai públic del barri. ¡Actuem! ¡Uneix-te al combat!», diu el tuit que acompanya el nou vídeo penjat per Arran (joventuts de la CUP), on en aquesta ocasió ataquen diverses bicis de lloguer en un pàrquing ciclista del Poblenou. Però les ofensives contra aquestes bicis no són noves. Des d’una de les dues empreses que permet llogar-les en ancoratges de la xarxa pública, Donkey Republic, asseguren que ja sumen unes 300 agressions. La seva activitat, que ocupa espai públic amb finalitats lucratives i sobretot turístiques, irrita els antiturisme tant com els hotels o el bus turístic.

Ester Boada, que gestiona a Barce-lona les bicis d’aquesta app d’origen danès, opina que les primeres agressions potser eren de competidors, perquè el seu desembarcament va irritar el sector del lloguer de bicis convencional. Però de mica en mica van aparèixer pintades, adhesius i punxades per part de col·lectius antiturisme, diu, als quals han arribat a gravar perquè suposen «una despesa brutal» en reparacions. Estudien accions judicials, encara que Arran només ha reivindicat les que mostra al seu últim vídeo, gravat al Poblenou.

ÚS PUNTUAL / Aquest sistema, que com ja va informar aquest diari permet recollir i deixar centenars de bicis per gairebé tota la ciutat a través del mòbil, està dirigit a qualsevol usuari que vulgui passejar en bici puntualment. Però en la pràctica la majoria són turistes, cosa que s’ha convertit en nou focus de turismofòbia per la seva utilització d’ancoratges públics. El mateix que fa l’empresa Dropsbyke, amb qui aquest diari no ha aconseguit contactar. Boada, que també té un negoci de lloguer convencional, defensa que l’app permet «descentralitzar» el turisme i assegura que col·laboren amb l’ajuntament per fer un ús limitat dels ancoratges. El consistori estudia una regulació del fenomen, ara inexistent i que no es multa.

Des de Bicitours, l’associació d’empreses professionals del sector, carreguen contra aquestes dues app per haver generat un conflicte. «Els que fan un ús privatiu de l’espai públic embruten la imatge de les bicis i l’usuari es caldeja», diu el seu president, Borja Martínez-Sanz. En algunes botigues de lloguer han aparegut adhesius o pintades antiturisme. «Si operes bé no hi ha problemes, si no la gent s’enfada amb raó».

FRONT POLÍTIC / En el front polític, les accions d’Arran per denunciar el model turístic van encendre les disputes entre JuntsxSí i la CUP. La diputada cupaire al Parlament Mireia Boya va desmarcar el seu grup parlamentari i en va relativitzar la gravetat. «Són accions simbòliques d’una organització que no és la CUP per denunciar el model turístic a Barcelona. No cal dramatitzar el simbolisme», va afirmar a RAC-1, i va afegir: «La violència és l’expulsió dels veïns del seu barri o la precarietat laboral».

«Sempre se’ls demana que renunciïn a la violència, quan qui l’aplica és la Generalitat», va continuar, apuntant al conseller d’Empresa: «Santi Vila s’ha de comprometre després de l’1-O a acabar amb la política neoliberal que impulsa en l’àmbit del turisme. Aquest model econòmic és violència pura i dura». Vila va carregar dilluns contra l’atac d’Arran al bus.

Notícies relacionades

Després de la reunió del Govern, el conseller de Presidència, Jordi Turull, va condemnar «sense matisos» l’actuació d’Arran i els va demanar que «es replantegi aquestes accions». «Si creuen que hi ha violència, cosa que no compartim, la violència amb més violència no s’arregla».

L’alcalde accidental de Barce-lona, Jaume Collboni, va lamentar que la CUP no hagi condemnat l’atac al bus turístic i que, lluny d’això, l’hagi justificat: «És una línia vermella que no s’ha de creuar mai en democràcia». Va advertir que els responsables d’aquests atacs trobaran al davant «a l’ajuntament, la Generalitat i la justícia».