La CUP i el Govern xoquen pels atacs al turisme a BCN

La diputada Mireia Boya qualifica de "simbòliques" les accions d'Arran

Turull condemna "sense matisos" els atacs al Bus Turístic i les bicis de lloguer

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Les accions d'Arran per denunciar el model turístic a la ciutat de Barcelona han encès les disputes entre Junts pel Sí i la CUP sobre el model socioeconòmic. Després que l'organització juvenil pintés els vidres i punxés les rodes d'un bus turístic a prop del Camp Nou, aquest dimarts ha reivindicat una nova actuació contra les bicicletes de lloguer. 

La diputada cupaire al Parlament Mireia Boya ha desmarcat el seu grup parlamentari de les decisions i ímpetus de l'organització juvenil, encara que aquesta forma part de Crida Constituent, la candidatura que els va fer aconseguir 10 escons a la Cambra catalana. "Són unes accions simbòliques d'una organització que no és la CUP per denunciar el model turístic a Barcelona. No fa falta dramatitzar el simbolisme", ha dit en una entrevista a RAC1, i ha afegit que, per a ella, "la violència és l'expulsió dels veïns del seu barri o la precarietat laboral".

D'aquesta forma ha denunciat que "sempre se'ls demana que renunciïn a la violència, quan qui l'aplica és el Govern". "Santi Vila s'ha de comprometre després de l'1-O a acabar amb la política neoliberal que està impulsant en l'àmbit del turisme. Aquest model econòmic és violència pura i dura", ha reivindicat. De fet, el conseller d'Empresa i Coneixement va insistir aquest dilluns en la vinculació entre Arran i la CUP, i va manifestar que els anticapitalistes s'equivoquen i no ajuden el procés si no condemnen l'atac al bus turístic: "Aquesta gent violenta sobra (del procés)", va asseverar sobre Arran.

Davant aquestes declaracions, Boya ha defensat que aquesta mena d'accions "han de tenir lloc per no abandonar la part social, que és molt necessària en el moviment independentista", i ha mantingut que els ajuden a acostar-se a una part de l'electorat "més pròxim als comuns".

Per la seva banda, el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent, en una entrevista a la mateixa emissora, ha preferit no valorar en nom de la seva coalició les accions: "No ho hem debatut", ha assegurat. 

La resposta del Govern

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha condemnat "sense matisos" els atacs d'Arran al turisme i ha recalcat que no tenen "res a veure" amb el procés sobiranista.

Després de l'última reunió del Govern abans de la parada estiuenca, Turull ha explicat que la Generalitat posarà en marxa les "vies jurídiques de personació" una vegada hagi formalitzat la seva denúncia Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Turull ha demanat "per favor" a Arran que "es replantegi aquesta mena d'accions, del tot condemnables", i ha afegit: "Si consideren que hi ha violència, cosa que nosaltres no compartim, la violència amb més violència no s'arregla".

El portaveu del Govern ha apostat per "posar política" per buscar solucions, "sense renunciar a emprendre accions legals pels danys ocasionats".

Notícies relacionades

Davant els que alerten que la CUP està radicalitzant les seves accions al carrer a mesura que s'acosta la data de l'1 d'octubre, amb la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a l'horitzó, Turull ha considerat "malintencionat" intentar "barrejar" aquests atacs al turisme amb el procés sobiranista.

"No té res a veure amb el procés. El procés polític que viu Catalunya és absolutament pacífic. Aquest atac no respon a una estratègia o a una dinàmica del procés", ha remarcat.