CONFLICTE DE CONVIVÈNCIA

El sector empresarial exigeix a Colau que "aturi d'arrel" els actes vandàlics contra el turisme

Comerciants de tota la ciutat, restauradors, hotelers i agències de viatges exigeixen que es castigui els culpables

Es plantegen la continuïtat al Consell Turisme i Ciutat si la CUP continua representada en aquest organisme

jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231

jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Barcelona

El cabreig que ha fet públic el sector empresarial de Barcelona en els últims mesos per la gestió municipal del turisme i de l'activitat econòmica ha pujat diversos graus amb el nou incident contra un Bus Turístic, i sobretot amb la tèbia reacció de l'equip d'Ada Colau. El comerç en ple de la ciutat, hotelers, restauradors, gremis i agències de viatges han emès avui dilluns un comunicat en què demanen a l'alcaldessa que "aturi d'arrel" aquesta mena d'actes i que hi hagi una "condemna ferma, contundent i activa contra aquest acte", així com el corresponent càstig.

El mal rotllo, igual que entre els grups polítics de l'oposició, s'accentua no només per l'incident de dijous passat en si mateix (quan quatre encaputxats van omplir de pintades un autobús amb turistes i li van punxar una roda), sinó per la tardana reacció municipal. El regidor de Turisme, Agustí Colom, assegura que van conèixer els fets divendres al matí i que investigaran la causa d'aquesta demora de 24 hores. El van posar en coneixement de la Guàrdia Urbana, però la seva primera reacció al transcendir la notícia a la premsa dissabte va ser que era un atac "aïllat", igual que els soferts per almenys tres hotels al maig.

Reivindicat per Arran

Diumenge, quan el grup Arran, vinculat a la CUP, va reivindicar l'acció vandàlicaArran vinculat a la CUP, va ser Colau qui va tuitejar que havia demanat un informe del que havia passat, o va afegir que una protesta no podia comportar danys ni intimidacions. Missatge considerat poc contundent i que, segons els esmentats sectors econòmics, pot encoratjar altres focus de conflicte. De fet, la portaveu d'Arran, Laura Flores, ha assenyalat avui dilluns a Rac1 que no ho consideraven un acte de violència sinó d'"autodefensa" -amb danys estimats en 1.800 euros, segons TMB- i no descarten noves accions d'aquest mena.

"La nostra política va més enllà d'aquestes accions però també les inclou, per tant ni dic que les repetirem ni que no, actuarem com creguem en cada context", ha dit Flores. Precisament el reconeixement explícit dels fets és el que ha disparat el malestar empresarial. "Quan es van atacar diversos hotels ja teníem la sospita que eren grups vinculats a la CUP", ha dit un portaveu de les 27 entidades que firmen el comunicat exigint responsabilitats. Ara, amb la certesa sobre els atacs, posen en dubte que els 10 col·lectius econòmics que formen part del Consell Ciutat i Turisme s'asseguin a la pròxima reunió d'aquest consell (que aglutina polítics, veïns i entitats variades), si entre ells hi ha els representants de la CUP.

"Flagrant i menyspreable"

A més del camí que segueixi la denúncia de TMB -en què es personen ajuntament i Govern- són diverses les veus de l'àmbit empresarial que mantenen que els cupaires haurien de sortir del Consell, després dels vincles amb accions de vandalisme. En el comunicat, consideren "intolerable, flagrant i menyspreable l'atac", que atempta tant contra els "recursos i actius turístics" com contra les persones "que ens visiten". 

Notícies relacionades

El document està firmat per Barcelona Oberta, la Fundació Barcelona Comerç, Comertia, RetailCat, ConfeCat, el Gremi d'Hotels, el Gremi de Restauració, l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes, Apartur, PROHUT, la Fundació El Molino i nombroses entitats de diversos eixos comercials. Sostenen que no es tracta d'un incident aïllat sinó que es tracta d'"una escalada", que s'acompanya de "manifestacions públiques injurioses constants contra l'activitat econòmica i empresarial" i que alguns afectats veuen encoratjada pels cupaires i Barcelona en Comú. 

 Gabriel Jené, de Barcelona Oberta, ha lamentat "la connivència municipal amb l'activitat il·legal" -al·ludint al top manta- i "la persecució de l'activitat legal". Opina que si hi ha ambigüitat en la resposta als incidents de turismofòbia, en quedarà molt afectada "la convivència a la ciutat".