Gas Natural haurà de pagar gairebé 14 milions a l'ajuntament

Una sentència condemna l'empresa per no pagar l'impost d'unes obres al port

jjubierre39488396 ccc port de barcelona gas natural fenosa170729122833

jjubierre39488396 ccc port de barcelona gas natural fenosa170729122833 / DAVID CAMPOS

2
Es llegeix en minuts

Una sentència del tribunal contenciós administratiu de Barcelona ha condemnat Gas Natural a pagar a l'ajuntament 13,7 milions d'euros a compte de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per la construcció de la central tèrmica de cicle combinat al Port de Barcelona. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha celebrat que els tribunals considerin que tothom ha de complir la llei i que "no hi ha d'haver privilegis" entre les grans empreses.

El jutge ha desestimat el recurs contenciós formulat per la companyia, segons ha informat el consistori. L'ajuntament va iniciar actuacions inspectores per a la regularització tributària de la ICIO per aquesta obra i va constatar que el seu cost inicial era de més de 440 milions d'euros. L'empresa constructora va al·legar que el cost total d'execució havia sigut molt inferior, ja que es va firmar amb la modalitat de 'claus en mà' i no disposaven de factures ni certificats d'obres sobre el cost exacte.

Van explicar que aquesta documentació estaria en poder dels contractistes, alguns d'ells amb seu social a l'estranger, i subcontractistes. Les al·legacions es van resoldre a finals de novembre del 2012, deduint només aquelles partides que no havien de formar part del cost d'execució i que sí que havien sigut degudament acreditades, a més de les quantitats ingressades per avançat juntament amb la sol·licitud de la llicència.

Correlat judicial

La liquidació de l'impost resultant va ser de 13.783.250 euros. Pisarello ha argumentat que Gas Natural havia valorat aquestes obres en una quantitat "molt inferior" al cost que realment van tenir, pretenent així pagar menys impostos del que corresponia. El primer tinent d'alcalde ha aplaudit que els tribunals hagin donat la raó a l'ajuntament. "Veiem que l'aposta que hem fet com a govern de ser ferms també amb les grans empreses té el seu correlat en les decisions del poder judicial", ha apuntat.

Notícies relacionades

Ha posat d'exemple la multa de set milions d'euros a FCC, la sanció de tres milions a Endesa i també l'expedient obert contra Airbnb per valor de 600.000 euros. "Hem demostrat que aquí tothom ha de complir la llei, i que no només és una obsessió d'un govern, sinó que els tribunals estan dient el mateix", ha insistit. Segons Pisarello, si als "petits" se'ls exigeix que s'ajustin a la legalitat, també cal ser "contundents a l'hora de demostrar que no hi ha privilegis".

Precisament, ha opinat que en bona mesura els problemes de la crisi econòmica "tenen com a origen els privilegis que han tingut algunes grans empreses que han disfrutat de situacions d'excepcionalitat absolutament inacceptables".