ESTRATÈGIA DE L'AMB

L'àrea metropolitana coordina el veto al trànsit per zones i horaris en dies d'alta pol·lució

La capital, l'Hospitalet, Sant Adrià, Esplugues i Cornellà delimiten l'espai entre la Ronda de Dalt i la Litoral

Els cotxes sense l'etiqueta de la DGT no podran circular per aquesta zona de les 7.00 a les 20.00 hores, de dilluns a dijous

cjane29817387 barcelona 26 05 2015 barcelona trafico de entrada 160505121647

cjane29817387 barcelona 26 05 2015 barcelona trafico de entrada 160505121647

1
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

La Barcelona metropolitana s’està acabant de sincronitzar per complir amb el seu objectiu de limitar la circulació dels vehicles més contaminants en episodis d’alta pol·lució a partir del desembre. En un procés auspiciat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la capital catalana s’ha coordinat amb l’Hospitalet, Sant Adrià, Esplugues i Cornellà per confirmar l’espai acotat de zona de baixes emissions (ZBE) i acabar de perfilar l’horari de les restriccions.

¡

A partir del desembre, en dies d’alta contaminació, els vehicles que no disposin de les etiquetes ambientals (Zero, Eco, C i B) que proporciona la Direcció General de Trànsit (DGT) no podran circular en el perímetre comprès entre la Ronda de Dalt i la de Litoral, que transcorre per aquestes localitats, entre les set del matí i les deu de la nit, de dilluns a dijous. L’horari dels divendres és una de les assignatures que queden pendents d’ajustar per part de l’ens supramunicipal.

Excepcions

La zona de baixes emissions comprendrà tot Barcelona excepte els barris de Collserola i la Zona Franca, les àrees de Cornellà i Esplugues que es troben a la zona entre les rondes, i gairebé tota la superfície dels municipis de l’Hospitalet i Sant Adrià de Besòs.

Queden exclosos d’aquestes restriccions els vehicles d’emergència (ambulàncies, policia, bombers), els cotxes de persones amb mobilitat reduïda i els serveis bàsics, com ara els funeraris.

També s’aplicaran excepcions fins a la primavera del 2018 a les motos (pendents encara de l’etiquetatge ambiental de la DGT), als camions, autocars i autobusos i les furgonetes anteriors al 1994. Després d’aquest període es revisarà la casuística.

Notícies relacionades

L’AMB ha subratllat la diferència entre l’avís preventiu de contaminació, que de mitjana afecta una vintena de dies a l’any i no comporta restriccions, i els episodis d’alta contaminació, que es poden registrar fins a tres vegades a l’any (segons els registres disponibles), poden durar d’un a tres dies i sí que comporten un veto circulatori per a vehicles sense les etiquetes corresponents.

Senyalització

La senyalització viària per regular aquestes restriccions s’instal·larà als accessos i les sortides de les rondes, entre l’octubre i el novembre. L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han reclamat a la Generalitat que completi la senyalització en les vies de la seva competència que queden incloses en aquesta àrea. Al setembre es constituirà una comissió permanent per controlar el desplegament de la ZBE.