PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA

Barcelona recrea habitacions turístiques il·legals al mig del carrer

L'ajuntament impulsa una campanya per detectar pisos sense llicència a través d'una web i incitar a denunciar les trampes

fcasals39351441 18 07 2017  barcelona  piso de muestra en la  pla a catedral170718182457

fcasals39351441 18 07 2017 barcelona piso de muestra en la pla a catedral170718182457 / Mireia Reynal

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Si alguna cosa simbolitza l’allotjament turístic és una habitació. Un refugi i repòs per al viatger que s’ha convertit gairebé en un xec en blanc davant el boom turístic que viu Barcelona i la temptació de fer negoci a costa seva. Però per cada llit il·legal que es destina a un viatger se’n perd un altre per a un resident habitual i s’alteren l’oferta i la demanda de lloguer i els seus preus. Per això, l’ajuntament, en plena croada contra les vivendes sense llicència destinades a l’explotació turística, ha buscat un cop d’efecte baixant els matalassos al carrer. Un toc d’atenció per incitar el viatger a comprovar si el seu allotjament és legal a traves de la web www.fairtourism.barcelona i denunciar-ho si és procedent.

La nova campanya informativa a favor d’«un turisme just i sostenible» torna a apel·lar a la complicitat de ciutadans o turistes perquè comprovin si el lloc on s’allotgen (o on han vist moviment d’entrada i sortida de maletes) pogués ser il·legal. Ve a ser un altre mecanisme de delació, després que l’any passat s’enviés una polèmica carta als barcelonins demanant que delatin els veïns que destinen el seu pis al negoci de lloguer per dies sense estar autoritzat. Comprovar-ho és fàcil entrant a la web i escrivint el carrer i el número. El sistema aleshores fa una llista de les vivendes amb llicència en aquella adreça.

La iniciativa d’aquest any també està fent parlar des que dimarts al matí es van instal·lar habitacions simulades en carrers a plens a vessar de turistes: la plaça de la Catedral, la platja de la Barceloneta i l’entorn de la Sagrada Família. Fins dijous, 20 de juliol, exerciran d’imant i punt de difusió del missatge «que aquest llit estigui disponible a internet no vol dir que sigui legal». 

WEBS / La mateixa consigna es dona a conèixer en webs de viatges i de reserves, i en vistosos cartells amb un llit que s’estan distribuint en carrers dels districtes amb més afluència de turistes: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Martí. També es distribuiran milers de fullets en punts turístics i transport públic i es llançaran missatges al respecte a les xarxes socials. Una comunicació que es farà en català, castellà, anglès i francès.

Segons l’ajuntament, la campanya vol posar en relleu, tant als barcelonins com a les persones que visiten la ciutat, que només un allotjament turístic d’acord amb la regulació vigent compta amb totes les garanties.

No obstant, la patronal de pisos turístics legals Apartur s’ha queixat que no s’al·ludeixi a les virtuts de l’oferta legal, la professionalitat d’aquest sector i el seu treball «en pro de la convivència».

Notícies relacionades

PERSECUCIÓ DE LLOGUERS PIRATES / El consistori ha actualitzat el seu balanç d’intervencions contra els pisos turístics sense permís d’activitat i assegura que entre el gener i el juny del 2017 s’han obert expedients a 2.080 vivendes per aquest motiu, s’han dictat 1.068 ordres de cessament i s’han obert 1.461 procediments sancionadors.

Afegeixen que en els primers sis mesos de l’any s’han dictat gairebé el mateix nombre de cessaments que durant tot el 2016 (quan se’n van fer 1.289) i més del doble que durant tot el 2015 (quan se’n van fer 398). En paral·lel, els visualitzadors desplegats per detectar directament a la via pública els possibles casos il·legals han identificat 330 pisos sense llicència entre maig i juny.