Baixen lleugerament els preus dels pisos de lloguer anunciats a Barcelona

Els informes d'alguns dels principals portals immobiliaris registren descensos en la majoria de districtes

zentauroepp28515812 alquiler170623183851

zentauroepp28515812 alquiler170623183851

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Durant el primer trimestre  del 2017, alguns dels portals immobiliaris més potents van apuntar una certa tendència a l’estabilitat en els preus dels habitatges de lloguer oferts a Barcelona. Ara, els últims informes d’idealista.com i fotocasa.es defensen que el mercat sembla haver tocat sostre després d’un 2016 de bogeria en les rendes, al registrar una lleugera disminució dels preus oferts a les webs. En concret, el primer operador assenyala que durant el segon trimestre de l’any els anuncis tenen preus un 1,4% més baix que entre el gener i el març, i destaca que els preus han baixat en sis districtes. En el cas de fotocasa.es, són set els districtes on les rendes se suavitzen. Les xifres contrasten amb les recents estadístiques oficials de l’Incasòl que situen la mitjana dels contractes de lloguer en 845 euros a Barcelona, per sobre ja del 2008. 

Fonts d’idealista.com mantenen que encara que Barcelona continua sent el municipi més car d’Espanya per llogar una vivenda, a 17,8 euros el metre quadrat de mitjana, la pujada sense treva dels últims temps sembla que s’ha frenat. Els preus creixen lleugerament a la resta de Catalunya, però en tres mesos baixen fins i tot un 7,4% en el cas de Sant Andreu. També cauen, segons el portal amb més anuncis de lloguer d’Espanya, a les Corts (4,6%), Sant Martí (3,4%), Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample. Tan sols seguirien a l’alça, segons aquest informe, Horta-Guinardó (creix un 6,5%), Sants-Montjuïc, Nou Barris i Gràcia.

DESIGUALTAT PER ZONES

Dels milers d’anuncis publicats a fotocasa.es es desprenen caigudes de les rendes en tots els districtes, de fins a un 6% en alguns punts, excepte a Nou Barris, Horta-Guinardó i la zona alta. Segons aquesta plataforma, Sarrià-Sant Gervasi és el districte amb preus més alts, però idealista.com situa Ciutat Vella al capdavant, ja que té molts pisos petits en els quals la repercussió per metre quadrat és més gran.

Segons Fernando Encinar, cap d’estudis d’aquest portal, el que ha passat a Barcelona també es dona a Madrid i s’atribueix en els dos casos al fet que els propietaris «comencen a assumir que les pujades tenen límit i que si han de tancar operacions han d’ajustar el preu a la baixa per trobar llogater». L’expert diu que no hi ha una bombolla del lloguer i que el mercat s’autoregula.

Notícies relacionades

S’ha de destacar que els seus estudis es fan amb els preus anunciats per propietaris i agències, encara que no siguin els que al final es firmen. No obstant, les seves comparatives sempre són sobre aquesta oferta on line, que és la que consulten la majoria dels que busquen vivenda de lloguer.

En canvi, els contractes formalitzats a Barcelona, i que registra l’Incasòl a través de les fiances, són més moderats. Si els portals parlaven d’augments del 17-18% l’any passat a la ciutat, el Govern català els va xifrar en la meitat. No obstant, les xifres del primer trimestre en aquest registre publicades la setmana passada ja situen el contracte mitjà de lloguer a Barcelona en 845 euros al mes, per sobre dels 801 del 2016 i del rècord de fa 9 anys, de 813.