El gran basar de primera línia de mar

Buscavides i manters ocupen diàriament el passeig Marítim i els carrers del barri, gairebé sense pressió policial

zentauroepp39080956 barceloneta170629210808 / JOAN PUIG

zentauroepp39080956 barceloneta170629210808
zentauroepp39080980 barceloneta170629210826

/

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Després d’un parell d’estius de crispació i un altre una mica més assossegat, la Barceloneta afronta un estiu de previsibles rècords turístics en alerta: pendents que no hi hagi excessos incívics a la via pública i que qualsevol pis amb activitat turística es denunciï amb celeritat. Però al barri saben que encara queda molt negoci clandestí. Una dada: el barri té un cens de 70 pisos amb llicència d’activitat, però al portal d’Airbnb s’hi anuncien més de 300 opcions. 

El sistema de denúncies desplegat per l’ajuntament en l’últim any ha agilitzat les denúncies i la reacció inspectora, afirmen alguns veïns. S’actua més ràpid després de la queixa telefònica i els operadors saben que estan sota sospita, i per això a vegades cessen l’activitat. Però la zona és carn de canó de negocis ràpids com el relloguer. I augmenta la pilleria, com amb falsos contractes de tres mesos perquè els turistes els mostrin si hi ha una inspecció. La visió de tovalloles de platja penjades a molts estenedors que donen al carrer és delatora, però cada vegada més alguns viatgers guarden «més discreció» alertats pels operadors, expliquen a l’Associació de Veïns de la Barceloneta.

Però el conflicte estival no només neix de compartir edificis amb els estiuejants, sinó de conviure als carrers. La presència massiva de turistes rumb a la platja fa que molts buscavides i manters tinguin al litoral la seva millor font de negoci. 

La febre del pareo

En les últimes setmanes i amb les platges plenes fins i tot al capvespre, desenes de venedors de mojitos es despleguen sense pudor per la sorra i el passeig amb una safata plena de gots a mig preparar en una mà i una ampolla de rom a l’altra. Els serveixen amb la mateixa naturalitat que si tinguessin un xiringuito, sense que a la zona es vegi presència policial en molts moments.

A la mateixa estampa, un exèrcit de manters es despleguen amb mercaderia monotemàtica: gairebé tots venen els mateixos pareos, a peu de platja o exposats al passeig. Un comerç sobre la manta que es repeteix en el tram inferior del passeig Marítim i a Joan de Borbó. «El comerç de proximitat del barri pateix molt perquè hi ha tanta oferta sense regular que a les botigues no venen ni en plena temporada», narra Manel Martínez, vicepresident de l’entitat veïnal.

A partir de les vuit del vespre, el negoci de l’alcohol creix i als mojitos s’hi suma la venda massiva de llaunes de cervesa a moltes places, carrers i zona litoral. Martínez lamenta que alguns venedors també ofereixin cocaïna als vianants. Els residents han portat les seves queixes en reiterades ocasions a l’ajuntament, però mantenen –com altres entitats de la zona– que hi ha una «evident falta de recursos» per atendre la que és possiblement la zona més calenta de la ciutat a partir del juny. Insisteixen a reclamar un pla de xoc davant l’increment de turistes previstos aquest any.

Notícies relacionades

Des de la Comissió de Vivenda del barri, que alinea representants de les tres entitats veïnals (l’associació de veïns de la Barceloneta, L’Òstia i La Barceloneta diu Prou), Sergio Huguet destaca que el problema de la zona és que li plou «pels quatre costats». «Fa temps que hi ha problemes greus d’especulació, que ara s’estenen a moltes altres zones, però a més hi ha incivisme, molta venda ambulant i pressió turística». 

Confien que l’ordenança que regula la baixada a la calçada (des d’ahir) de segways, patinets elèctrics... millori els problemes de mobilitat, tot i que el cop més esperat és el decret en què treballa Ciutat Vella per eradicar-los a tot el barri si aquests són d’ús comercial/turístic.