El problema de la vivenda a Barcelona

Desnonada una embarassada de vuit mesos de matinada a Ciutat Meridiana

La dona va ser desallotjada per la policia després d'haver forçat la porta del pis, propietat del Santander, en què vivia des de feia un mes

La noia s'ha refugiat al pis de la seva mare, al mateix barri, sobre el queal també pesa una ordre de desnonament

jgblanco39114680 30 06 2017 ciudad meridiana  chica embarazada en casa de su 170630125353

jgblanco39114680 30 06 2017 ciudad meridiana chica embarazada en casa de su 170630125353 / SANDRA HINTERDORFER

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El naixement del seu primer fill està previst per al 4 d'agost. Com qualsevol parella jove a punt de convertir-se en pares, Yenú Antonella i el seu nòvio volien preparar-ho tot per donar-li la millor rebuda. "Des de desembre busquem un pis de lloguer, però no trobàvem res", relata la jove, asseguda a la sala de casa de la seva mare. Es va refugiar allà aquesta matinada, quan els Mossos la van treure del pis on vivia des de feia un mes, on ja havia pintat l'habitació per al petit. "Just ahir havia comprat les cortines", diu la jove. "Ens van treure en plena nit i no ens van deixar emportar-nos res". Ho tinc tot allà -prossegueix-; les bosses amb les coses per a l'hospital i el cotxet".

El desnonament va ser a les dues del matí d'aquest divendres, poca estona abans del gran aiguat, al 106 del carrer de Pedraforca, a Ciutat Meridiana, a l'extrem de la ciutat rebatejat pels seus propis veïns com a Vila Desnonament en el més cru de la crisi. Un sobrenom que segueix definint el seu dia a dia dos anys després que l'ara alcaldessa canviés la xapa de 'Stop Desnonaments' per la insígnia amb l'escut de la ciutat. Sobre el pis de la mare de Yenú on s'ha refugiat, també al barri, pesa una altra ordre de desnonament. L'apartament de la filla és del Banco de Santander; el de la mare, del BBVA. 

SOLIDARITAT DE BARRI

Yenú va entrar al pis del carrer de Pedraforca fa un mes. Diu que li va comprar la clau per 800 euros al suposat antic propietari, que li va dir que l'hi cedia perquè tornava al seu país. Diu també que la va citar per a l'entrega just el dia en què tenia la ordre de desnonament (i que aquesta informació la va ocultar). "Estàvem netejant el pis per instal·lar-nos i es van presentar els Mossos", recorden. Aquesta situació, el relloguer de pisos propietat de la banca okupats, és habitual al barri. "A mi em va passar una cosa molt similar. Vaig estar un any pagant 300 euros de lloguer al 'propietari' del pis, mentre que el pis va resultar ser ja del banc", explica Jeros Diví, activista de l'associació de veïns de Ciutat Meridiana, que ha anat aviat a casa de María Antonia, mare de Yenú, a interessar-se per la situació.

Malgrat l'entrada tan accidentada, amb la visita dels Mossos, la parella va seguir al pis. "Els van donar la citació per al judici a l'octubre i ens vam quedar tranquils, perquè com a mínim els donava un temps, i a l'octubre ja haurà nascut el nen", assenyala María Antonia, que, en paral·lel a l'entrada va acompanyar la seva filla a fer les diferents gestions per regularitzar la seva situació. Van anar a l'associació de veïns per iniciar una negociació amb el banc per demanar un lloguer social, van iniciar els tràmits per empadronar-s'hi i van anar a demanar hora per a serveis socials, hora que els van donar per a finals de juliol. 

CITA PER AL DILLUNS

Notícies relacionades

"No entenem per què han canviat el pany si tenim el judici a l'octubre", subratlla la Yenú, que assegura que quan van arribar a casa de nit, van trobar el pany canviat pel Banco de Santander, segons fonts municipals. Van trucar a la policia i van forçar la porta. Pot semblar estrany, però al capdavall era la casa on vivien. Quan la policia va arribar, a les dues del matí, els van treure.

Després de denunciar els fets a primera hora del matí d'aquest divendres, l'ajuntament ha citat la jove aquest dilluns per a buscar una solució.