el futur d'una plaça desafortunada

Barcelona invertirà 53 milions d'euros per activar la reurbanització de Glòries

El ple dona llum verda a l'últim tràmit per modificar el PGM i crear un parc, 1.012 pisos i equipaments

Les obres del pulmó verd començaran el primer trimestre del 2018 malgrat el retard en el túnel viari

zentauroepp38168392 glories glorias170424163239

zentauroepp38168392 glories glorias170424163239

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de la paralització de les obres del túnel viari de les Glòries, la vida segueix a la superfície més enllà del subsol i molt aviat començarà a agafar forma amb una injecció de 53,4 milions d’euros durant aquest mandat. El ple municipal va donar ahir llum verda a l’últim tràmit per aprovar la modificació del pla general metropolità (PGM) que permeti encarrilar la reurbanització de 12 hectàrees de verd, més de mil pisos i equipaments inclosos en el full de ruta de les Glòries.

Com a novetats, el document final consensuat amb els veïns i que introdueix al·legacions dels grups polítics, inclou la limitació de les altures màximes dels nous edificis (el més alt perd tres plantes i passa a ser de planta baixa més 16 pisos) i no permet usos hotelers, encara que per zona hauria sigut teòricament possible incorporar-hi llits si hi havia una baixa prèvia.

CANVIS RESPECTE AL 2007

La modificació del PGM substitueix el planejament aprovat el 2007, quan el document Compromís per les Glòries establia les bases de la transformació de la zona. Ha plogut molt des d’aleshores, i amb les aportacions d’uns i altres finalment s’obre la porta a la creació d’un pulmó verd que cusi quatre barris de dos districtes. El resultat concitarà diverses demandes: un parc sense discontinuïtats, l’ordenació del trànsit i la vialitat en superfície prioritzant el vianant, la rehabilitació de patrimoni industrial existent, acord sobre les volumetries de l’entorn per acollir els 1.012 pisos (la meitat, públics) i propostes d’equipaments com una guarderia que començarà les obres el tercer trimestre d’aquest any i l’ampliació del CEIP Els Encants. Però també es preveu un edifici amb un CAP a la planta baixa i una residència o pisos per a gent gran, i es planeja que a la nau del carrer de Cartagena es pugui fer un espai jove, una ludoteca i espai familiar.

L’eix cívic també presta atenció a la mobilitat i contempla un intercanviador de transport en superfície de busos urbans, interurbans i tramvies, a més de la reordenació de la circulació de l’entorn.

L’aprovació provisional, prèvia a portar el planejament a la subcomissió d’Urbanisme de Barcelona perquè sigui aprovat definitivament, ha comptat amb el vistiplau de la majoria de grups i l’abstenció del grup Demòcrata, la CUP i el PP, que es va congratular d’haver aconseguit retallar el «gratacel» previst.

Així que la Generalitat doni l’aprovació final es completarà el projecte executiu del parc i es licitarà perquè comencin les obres durant el primer trimestre del 2018, amb una inversió inicial de 13 milions. El gran parc de 9,5 hectàrees, que es completarà amb els espais lliures del perímetre fins a completar una trama verda de 12 hectàrees, segueix l’avantprojecte fruit del concurs públic del 2015, la Canòpia Urbana.

Notícies relacionades

Però la principal injecció econòmica del mandat en aquest àmbit, que s’anirà engreixant en les fases següents, està encapçalada per 30 milions per aixecar les vivendes, les obres de les quals s’han fixat un any més tard.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va destacar que el planejament final inclogui el "reconeixement del patrimoni". I és que la modificació del PGM ha incorporat el manteniment d’una infraestructura hidràulica històrica, el Rec Comtal. En aquest sentit, també es rehabilitarà l’edifici de la Fàbrica de Paraigües, datat el 1928, amb més de 3.000 metres quadrats de sòl (situat al carrer del Dos de Maig entre el del Consell de Cent i el futur parc) i composta per dues naus, que podrien acollir un centre de formació professional en disseny i moda. 

ALTRES TEMES DEL PLE