Barcelona, 'hub' de recerca en privacitat

Diversos grups conflueixen a buscar com es pot millorar el tractament de dades personals

La ciutat acull el Data Transparency Lab, de Telefónica, la Fundació Mozilla i el MIT

zentauroepp38795546 barcelona 08 06 2017 sociedad  ramon sang esa  responsable d170625162226

zentauroepp38795546 barcelona 08 06 2017 sociedad ramon sang esa responsable d170625162226 / JUAN LUIS ROD

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Barcelona és ciutat de moda no només per a les hordes de turistes i empreses innovadores que s’hi volen instal·lar, sinó també com a centre de recerca relacionat amb la privacitat i l’ús de les dades. El Data Transparency Lab

–un think tank sobre privacitat en què tecnòlegs, investigadors, legisladors i representants de la indústria s’uneixen per millorar la transparència de dades personals a través de la recerca, la innovació i el disseny– ja està treballant des de Barcelona i aquesta tardor farà a la ciutat la seva pròxima conferència general, que fins ara feien als Estats Units.

El centre, impulsat als inicis per Telefónica R+D, compta en el seu equip amb membres del MIT, la Fundació Mozilla, l’Open Data Institute que presideix Tim Berners-Lee i el Center for the Digital Economy de la Universitat de Surrey. El dirigeix l’excatedràtic de la UPC i exdirector de l’I2Cat Ramon Sangüesa.

«A Barcelona hi conflueixen dues visions sobre l’economia de les dades: una d’emprenedora i alineada amb la lògica tecnocapitalista de Silicon Valley i una altra d’articulada al voltant de la cooperació i el bé comú. La confrontació entre les dues visions pot donar una fricció creativa i innovadora molt diferent de la d’altres pols d’innovació», afirma Sangüesa.

Entre aquests projectes relacionats amb el bé comú s’inscriuen la iniciativa Decode, en què també participa el grup de recerca Dimmons de la UOC. També la UOC, amb investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, està treballant en diversos projectes sobre privacitat, sobretot en un sistema que protegeix la informació personal en documents de textos. I al centre tecnològic Eurecat treballen sobre com anonimitzar les bases de dades que es puguin fer servir en projectes de recerca amb tècniques de processament massiu (big data) i en un gestor de dades (data broker) que filtri només la informació necessària.

Dades malinterpretades

Notícies relacionades

«El data broker és una garantia davant el tràfic de dades personals entre empreses privades d’internet, com les xarxes socials, que actualment tenen una informació que no necessiten», recorda la investigadora Sara Hajian, que està treballant en un altre projecte sobre com filtrar la informació que arriba als algoritmes d’intel·ligència artificial de manera que representi la totalitat de la mostra real i no se’n tergiversin els resultats. «S’han d’evitar, per exemple, situacions de discriminació a determinats col·lectius. Si es busca CEO, Google mostra, per exemple, menys dones de la proporció que realment hi ha en la vida real, i això és un error», assenyala.

Aquestes limitacions fan que la informació que rebem no sigui correcta o que, com assenyala Hajian, «les màquines aprenguin de dades errònies i emetin judicis esbiaixats», cosa que fa que «molts sistemes de recomanacions siguin pobres».