Barcelona assaja un nou model de tractament de les dades ciutadanes

Una plataforma de 'software' permetrà als barcelonins elegir quina informació volen compartir i amb qui

L'Ajuntament preveu fer-la servir en un futur per poder regular el preu del lloguer a la ciutat i en votacions

zentauroepp16014055 19 05 2011  barcelona  tema de semana de promociones en la r170625164132

zentauroepp16014055 19 05 2011 barcelona tema de semana de promociones en la r170625164132 / JONATHAN GREVSEN

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Barcelona participarà juntament amb Amsterdam en una prova pilot per promoure un nou model per al tractament de les dades dels seus ciutadans que permeti a cadascú saber què comparteix en cada moment i amb qui. La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu Decentralised Citizens Owned Data Ecosystem (descentralitzant l’ecosistema de dades ciutadanes, o Decode, en les seves sigles angleses), que promouen diverses universitats i centres de recerca, i vol construir una alternativa a com gestionen la privacitat les grans empreses d’internet.

«Es tracta de deixar de concebre les administracions com un Gran germà i convertir la relació amb el ciutadà en una qüestió de confiança i de provisió de serveis. Que l’individu sigui realment qui controla les seves dades i decideixi què fa amb elles, i que serveixin per al bé comú», assenyala Francesca Bria, comissionada digital de Barcelona i impulsora del projecte, en què participen també la UOC, Eurecat i el Centre d’Economia de la Sorbona (CES), i que té una dotació de cinc milions d’euros.

El projecte suposarà crear una plataforma on els ciutadans es registrin i voluntàriament creïn un perfil amb diferents nivells d’informació i permisos per accedir-hi, on es connectaran empreses o administracions únicament per accedir a la informació que l’usuari hagi autoritzat prèviament i sabent quin ús se’ls donarà, encara que la prioritat municipal és que serveixi «per al bé comú, no per als interessos d’unes quantes empreses», afirma Bria.

Per provar la plataforma, no obstant, es faran servir dades generades pels ciutadans però no estrictament personals, sinó relacionades amb internet de les coses (IOT, en les sigles angleses). Les primeres seran les de contaminació acústica de Barcelona, que s’obtenen a partir de diferents sensors en temps real, en part per xarxes ciutadanes com la del projecte Making Sense, que està analitzant el nivell de decibels de la plaça del Sol, a Gràcia.

«Ara el tema de les dades està molt centralitzat, en servidors en un lloc únic, però la idea és que sigui una plataforma col·laborativa, basada en software lliure en què els algoritmes ajudin l’economia per a la gent», va explicar Denis Rojo, Jaromil, director tècnic de Dyne.org, la comunitat de software lliure que construeix la plataforma a Devuan, una distribució del sistema operatiu Debian, que espera tenir una versió de proves aquest setembre i resultats dels pilots per al 2018.

A Amsterdam ja han assajat alguns models d’economia col·laborativa amb gestió ciutadana de les dades amb el projecte Fairbnb, un Airbnb ciutadà, i en què els particulars ofereixen habitacions lliures en règim de bed&breakfast. Un projecte similar amb el qual somia la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de calcular preus mitjans en els lloguers i que els ciutadans sàpiguen si hi ha abusos.

DECIDIM.BARCELONA

Els responsables municipals de la ciutat també estudien aplicar aquesta mateixa tecnologia a la plataforma Decidim.Barcelona, que funciona per a consultes i projectes ciutadans.

«Les ciutats no poden deixar en mans de grans corporacions com Uber Airbnb la gestió de dades que són importants. Tal com Airbnb utilitza les dades dels barcelonins que lloguen places o apartaments per suggerir el preu, la ciutat ho ha de poder fer servir per crear un model de lloguer just», assenyala Bria, que abans d’arribar a l’ajuntament va coordinar el projecte europeu D-Cent, sobre com utilitzar dades per  millorar la democràcia.

Notícies relacionades

Per protegir aquestes dades, a més, es recorrerà a una tecnologia innovadora, el blockchain, que permet garantir la transparència en la cadena de custòdia d’informació gràcies a l’encriptació i a la computació distribuïda. És a dir, que com que les dades es guarden replicades i encriptades, qualsevol canvi que es fa es notifica a tota la cadena. «A més, es tractaria que qualsevol ciutadà pogués recuperar les seves dades si no es fia d’una nova administració», va explicar Rojo.

El dubte que es planteja als investigadors del projecte Decode és si els ciutadans s’apuntaran a cedir voluntàriament les dades. I per a això és necessari instruir els ciutadans en privacitat. 

Les organitzacions de consumidors reclamen participar del pastís de les dades