CONTROVERTIT PROJECTE FERROVIARI

ERC se suma al tramvia per la Diagonal

El regidor d'Esquerra Jordi Coronas recolza la unió de les dues línies per l'avinguda

Fins ara, els independentistes condicionaven la seva postura als estudis tècnics

zentauroepp25567040 barcelona 03 04 2014 tranvia por glories 10 aniversario del 170314162824

zentauroepp25567040 barcelona 03 04 2014 tranvia por glories 10 aniversario del 170314162824

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cita d’ahir era per parlar de la reforma de la Meridiana, però durant el debat es va escapar una afirmació al marge que la canícula no va aconseguir fondre: «Estem a favor d’unir el tramvia per la Diagonal». Va cridar l’atenció no tant pel què com pel qui, ja que va ser el regidor d’ERC Jordi Coronas –en dues ocasions– qui va llançar aquesta afirmació mentre donava el seu punt de vista sobre el transport públic a Barcelona. És la primera vegada que Esquerra manifesta sense fissures el seu suport a un dels projectes més controvertits del mandat, i si es confirmen políticament les seves paraules, el ferrocarril urbà ja té 20 vots assegurats al ple municipal. N’hi faltaria només un per arribar a la majoria.

Fins ara, el grup liderat per Alfred Bosch havia mantingut una certa neutralitat emparada en la necessitat de disposar dels estudis tècnics que avalessin o descartessin la proposta del govern d’Ada Colau. Fa dues setmanes, el responsable municipal de la unió dels dos tramvies, l’exconseller de CiU Pere Macias, presentava l’informe sobre l’afectació del pas de les vies en les 24 interseccions de la Diagonal entre les places Francesc Macià i Glòries. La conclusió era realment molt positiva. Com a colofó, està previst que abans del mes de juliol es faci públic l’estudi informatiu que inclourà tots els aspectes (mobilitat, urbanisme, inversió...) perquè tant l’oposició, imprescindible per poder aprovar el pressupost per emprendre l’obra, com la societat, que al capdavall és la beneficiària o perjudicada per la idea, puguin arribar a les seves pròpies conclusions.

Barcelona en Comú té assegurats per ara 15 vots (els dels seus 11 regidors i els dels seus socis de govern, els quatre regidors del PSC) dels 41 de què consta el ple municipal. Amb els cinc d’ERC, si les concises paraules de Coronas obtenen finalment la seva traducció política, el projecte del tramvia per l’avinguda de la Diagonal ja tindria l’aval de 20 regidors. Estan descartats els 10 del PDECat perquè el seu líder, Xavier Trias, sempre ha apostat pel bus elèctric com a revolució per a la mobilitat a la superfície. El PP d’Alberto Fernández Díaz (quatre regidors) tampoc en vol saber res. Per part de Ciutadans (cinc vots), Carina Mejías sempre ha retret al govern la falta d’estudis tècnics rigorosos i ha arribat a parlar d’«obsessió de l’alcaldessa Ada Colau davant els seus electors», però no ha rebutjat mai en rodó el projecte. 

GESTIÓ PÚBLICA

Notícies relacionades

La CUP no s’ha mogut ni un mil·límetre de la seva proposta: sí al tramvia per l’avinguda de la Diagonal però de cap manera sota domini privat, com passa en les dues línies interruptus del Besòs i el Llobregat, gestionades, per a més dolor dels antisistema, per l’exconseller d’Interior Felip Puig. El govern també és partidari que aquest tram tingui un altre tipus d’administració, més pública, però encara s’estan estudiant les opcions. A Colau li queda una via per explorar: el regidor Gerard Ardanuy, que es va desvincular del PDECat fa alguns mesos després de la ruptura dels Demòcrates amb l’antiga CiU. Ell podria ser la clau per desencallar finalment el projecte.

L’acord polític és l’únic escull que li queda per superar al tramvia per l’avinguda de la Diagonal. L’exconseller Macias ja va dir fa algunes setmanes que tot estava llest des del punt de vista tècnic. Hi ha qui fins i tot ja mira més enllà, cap al pròxim objectiu del ferrocarril urbà: el tramvia pel litoral..