ADEU A UN EQUIPAMENT AMB HISTÒRIA

Els barcelonins podran visitar lliurement la Model a partir de l'1 de gener

La ciutat obrirà el pati d'accés principal, al carrer d'Entença, el panòptic, els locutoris, el pati interior i la quarta i la cinquena galeria

El procés participatiu començarà al juliol i s'acabarà al desembre, per licitar les obres al gener i començar els treballs a mitjans del 2019

zentauroepp38794493 galeria modelo170608163311

zentauroepp38794493 galeria modelo170608163311 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La pregunta que es fa (gairebé) tot ciutadà al passar davant de la robusta porta del 155 del carrer d'Entença és sempre la mateixa: ¿Ja es pot visitar? Aquest dimecres ha arribat finalment la resposta. Encara no, però es podrà fer a partir de l'1 de gener. En concret, es podran recórrer el novel·lesc pati d'accés de l'entrada principal de la presó Model, els locutoris que tants drames carceraris han sentit, el panòptic, el pati interior i les galeries quarta i cinquena.

Abans, a partir del mes de juliol, començarà l'anunciat procés participatiu que ha de decidir els futurs usos estables de l'immens -dues illes de l'Eixample- recinte. Aquest treballarà a partir del pla director del 2009, que preveia un centre d'educació infantil i primària, una guarderia, una residència assistida i un centre de dia per a persones grans, un casal de joves, un espai memorial, un poliesportiu i un gran jardí que intentés pal·liar la falta de zona verda al dens barri. 

El procés s'acabarà al desembre, i la intenció del consistori és començar a licitar els projectes pactats al gener. "El procés de redacció dels projectes i licitació sol durar uns 18 mesos, així que calculem poder començar les obres la segona meitat del 2019", ha assegurat al pati del centre penitenciari la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz. La regidora també ha apuntat la seva aposta per sumar a la llista d'equipaments pendents del 2009 la construcció de vivenda pública de lloguer a la pastilla del carrer de Nicaragua, que va quedar fora del debat anterior.

El director de model urbà de l'ajuntament, Ton Salvadó, ha assegurat que l'edifici està en bon estat i que el seu futur dependrà més del que es decideixi en el procés participatiu que de qüestions tècniques. La regidora Sanz ha apuntat en la visita feta aquesta dimecres amb la regidora Montserrat Ballarín, el regidor Jaume Asens i representants de les entitats que han estat lluitant per la recuperació del lloc durant les últimes dècades, la seva voluntat de preservar l'actual edifici "tant com sigui possible".

LES PRIMERES OBRES

Notícies relacionades

Les obres que començaran aquest mateix estiu són les de la instal·lació dels mòduls en què començarà a funcionar després de l'estiu l'escola Eixample I, a l'espai guanyat a la presó fa un parell d'anys a la cantonada del carrer de Rosselló.

Abans de l'entrega definitiva de les claus a l'ajuntament per part de la Generalitat, el dia 26 de novembre, aquest estiu es començaran a programar activitats a la presó. Per una banda, a partir del 3 de juliol es podrà visitar l'exposició 'La Model ens parla: 113 anys, 13 històries', organitzada per la Generalitat. A més, l'equipament acollirà activitats puntuals, com la celebració del pròxim consell de barri de l'Esquerra de l'Eixample, el 10 de juliol, o activitats en el marc de la festa major del barri, la primera setmana d'octubre.