Marxa contra el setge immobiliari a Barcelona

La manifestació, amb més d'un miler d'assistents, s'ha dirigit cap a un dels barris més afectats, el de Sant Antoni

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÁNCHEZ / BARCELONA

El lloc d'inici de la manifestació pel dret a la vivenda i contra l'especulació immobiliària que s'ha posat en marxa aquest dissabte a les 18.40 ha sigut un dels més habituals, la plaça de la Universitat. El destí no: en lloc de cap a la plaça de Sant Jaume, els més d'un miler de veïns que s'han sumat a la protesta s'han dirigit cap al barri de Sant Antoni, un dels més afectats per l'encariment dels lloguers i la invasió dels pisos turístics que està expulsant part de la seva població.

La manifestació, amb plataformes veïnals de Ciutat Vella, Sant Antoni i la Barceloneta en un lloc destacat, ha comptat amb el suport de la PAH, el Sindicat de Llogaters i el suport moral del govern de l'Ajuntament de Barcelona.

"Necessitem mesures urgents per combatre la colonització de voltors que expulsaran tots els veïns. Ha de canviar la llei: Barcelona necessita que baixin els preus del lloguer i que creixi molt més el parc de pisos de protecció oficial", ha reclamat el portaveu de la PAH, Carlos Macías.

Entre els manifestants destaquen els afectats per la situació als barris de Sant Antoni i la Barceloneta.    

Notícies relacionades

Esther Jorqueres, socorrista de 29 anys i de la Barceloneta de tota la vida, besneta de veïns del barri, avisa que "en pocs anys ja no quedarà ningú de la Barceloneta a la Barceloneta. Estan marxant tots i està morint tot l'ecosistema del barri: negocis, restaurants... El problema està en el preu del lloguer i en els apartaments turístics. Als veïns que queden els fan 'mobbing' perquè les empreses compren blocs sencers i els volen fora". També són del seu barri dues germanes, Juani (54 anys) i Montse (61).  El pis minúscul de la seva mare on han viscut tota la vida ara val 125.000 euros. "Al morir la meva mare s'ha acabat el lloguer de 113 euros que hem pagat sempre i ara el propietari el vol vendre", lamenta.                        

Pablo, historiador de 44 anys, viu de lloguer a Sant Antoni. No sap si l'hi renovaran quan acabi contracte d'aquí un any: "En pocs anys el barri ha canviat de la nit al dia. Cada dia hi ha un bar nou. Estan matant el veïnat". Pau Nubiola, artista de 56 anys, és un dels afectats per la compra de la finca de Parlament, 1. "Hauré de marxar del barri on he passat més de 30 anys. No puc ni anar als bars del meu carrer. Barcelona es convertirà en un parc temàtic", protesta.