EXPLOTACIÓ

Un explotador, a dones obligades a pidolar: "Feu-vos les coixes, feu cara de pena"

Si tornaven amb pocs diners, rebien "pallisses tremendes"

Mossos i Guàrdia Urbana constaten el primer cas a Barcelona de mendicitat organitzada

 

  / GUILLEM SÀNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

La història que ha acreditat per primera vegada a Catalunya l'existència d'un grup dedicat a la mendicitat va néixer el mes d'octubre del 2016 a RomaniaAlina (nom fals) era llavors una dona de la neteja de 43 anys per a qui la possibilitat de cobrar 200 euros ‘treballant’ de captaire a Barcelona era massa temptadora.

Aquesta era la xifra que li havien promès al seu cosí -un home que va patir l'amputació d'una cama- si acceptava abandonar la seva Romania natal i instal·lar-se a Barcelona. L'oferta incloïa transport i residència. Ella i la seva germana van pujar al carro. Des d'Espanya, un home que es feia dir ‘Alberto’ els va comprar bitllets d'autobús a tots tres. Els va prometre que els estaria esperant a l'estació de Barcelona.

Quan l'autobús es va aturar, van conèixer Alberto, un home corpulent de mirada violenta. Ell els va portar al lloc que seria la seva nova llar, un domicili del carrer de l'Hospital, al barri del Raval. Després de deixar l'equipatge, els va demanar tota la seva documentació i els va presentar la seva nòvia, una noia de 24 anys. A ella l'obligava a prostituir-se. Si feia això amb la seva companya sentimental, ¿què faria amb Alina?

OBLIGADES A DEMANAR

Alina va rebre l'encàrrec de situar-se al costat del Centre Comercial Glòries. Periòdicament es presentaven sense avisar Alberto o la seva dona per comprovar que efectivament Alina seguia al punt indicat. Eren visites no programades que perseguien turmentar-la perquè convisqués amb la sensació que si s'allunyava de la zona la podrien descobrir i això, inevitablement, comportaria conseqüències. 

Segons explica Josep Antoni López, subinspector dels Mossos d’Esquadra, les dones van rebre "pallisses tremendes" cada vegada que van tornar al domicili del carrer de l'Hospital amb menys diners dels esperats. "Hem vist fotografies que es van fer de les cames i de l'esquena que ho demostren", insisteix. Pegar-los sense clemència era una cosa que Alberto feia amb un doble objectiu: castigar-les i convertir en real la coixesa que havien d'impostar. "Els deia que havien de fer cara de pena i simular que no podien caminar", recorda el subinspector. A Alina li va donar una crossa per condimentar la farsa de la seva invalidesa.  

Almenys en dues ocasions, Alberto no va castigar Alina amb cops físics. El que va fer va ser oferir el seu cos a qui pagués per anar-se'n al llit amb ella. La primera vegada la va oferir a un sol home. La segona, a un grup d'indigents que dormien al ras a prop del passeig Nova Icària. 

LA FUGIDA

El 23 de maig, després de vuit mesos de segrest, Alina va prendre la decisió d'escapar-se. Se'n va anar del domicili del Raval i aquella nit va dormir al ras, estirada en un banc de la plaça d'Espanya. Al matí, es va arreglar i va entrar a la comissaria dels Mossos per presentar una denúncia.

Amb el relat d'aquesta dona, els investigadors van tenir per primera vegada proves contra un explotador de captaires. "Hi havia des de fa temps la llegenda urbana de les romaneses que una furgoneta reparteix per la ciutat", recorda López, però gràcies a Alina aquesta vegada ha quedat acreditat que "va una mica per aquí".

Notícies relacionades

Els Mossos, juntament amb agents de la comissaria de Ciutat Vella de la Guàrdia Urbana de Barcelona, van estrènyer el cercle sobre Alberto i no van trigar a trobar indicis que apuntaven en la mateixa direcció que Alina. El dia 1 de juny el van arrestar a ell i a la seva dona, quan la parella ja era a l'estació del Nord per anar-se'n a Romania en autobús. A sobre portava 1.000 euros, s'acabava de comprar un telèfon que en costava 1.000 més i acabava de fer una transferència de 9.000 euros. Els dos detinguts van passar a disposició judicial el 2 de juny. El jutge va decretar presó provisional per a Alberto i llibertat amb càrrecs per a la dona. 

Alina està a l'espera de rebre un duplicat de la documentació que li va prendre Alberto. Així que la rebi, se'n tornarà a Romania.