Suport majoritari al turisme però també a posar-hi límits

El 72,3% creu que el turisme és positiu per a Barcelona, però el 65,4% rebutja més creixement

turisme

turisme

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

La sensació d’invasió turística que pateixen alguns barris de Barcelona va molt al davant de les xifres oficials, que l’any passat van marcar un creixement del 9,2%, amb un total de 9,06 milions de viatgers allotjats en hotels. El problema és que en paral·lel a l’auge hoteler que recull l’estadística oficial, a Barcelona li han crescut noves formes d’allotjament que fan impossible el recompte real de pernoctacions i que multipliquen la sensació de desembarcament turístic. Una dada: el 45,8% dels llits turístics estan en hotels, i el 39,5%, en pisos d’ús turístic, sense comptar l’oferta il·legal que tant de mal ha fet a la percepció del fenomen.

    Aquest increment no quantificable, més els milions d’excursionistes que arriben diàriament des de les poblacions pròximes on s’allotgen a l’estiu i que fan un ús intensiu de la metròpolis, han portat els veïns a qüestionar el límit turístic de la ciutat i el seu horitzó d’evolució. Els esforços municipals s’han centrat a posar límits a l’oferta per pernoctar a la ciutat i a intentar fomentar la descentralització. 

    L’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO constata una vegada més el suport majoritari del barceloní al fenomen turístic, ja que el 72,3% consideren positiva la seva contribució al desenvolupament de la ciutat, enfront del 23,1% que el veuen de forma negativa. No obstant, els crítics han pujat 8,5 punts des del 2014. I s’han triplicat des del 2013, quan en plena crisi la ciutadania era molt més tolerant amb el fenomen.

    Com més elevat és el nivell d’estudis, més pes perden les veus favorables, encara que segueixen sent majoritàries. Per edat, la franja més crítica (amb el 68,3% de veus favorables) és la de 30 a 44 anys. Per record de vot, els que van recolzar el PP aplaudeixen unànimement el turisme, com a motor econòmic. El suport és molt alt (85,5%) entre els votants de CiU, mentre que baixa respecte a la mitjana entre els seguidors de Barcelona en Comú i es desploma entre els fidels de la CUP, amb tan sols el 35,1% de defensors.

    Quan s’interroga sobre si la ciutadania vol més turistes per a Barcelona o creu que s’està arribant al límit que pot suportar l’urbs, aquests últims passen a ser majoria, com va reflectir també un recent sondeig municipal. El 65% així ho creu, enfront del 49,3% del 2014. La població de més edat és la menys crítica al respecte, així com la que té menys estudis. L’opinió està empatada entre els votants del PP i el PSC, mentre que entre els de la resta de grups predomina la idea d’haver arribat a un límit de capacitat, especialment entre els cupaires.

REVISIÓ AL PEUAT

Passats uns mesos des de la seva aprovació definitiva, l’enquesta d’EL PERIÓDICO ha permès conèixer l’opinió sobre el controvertit pla especial urbanístic d’allotjament turístic (PEUAT) que impossibilita guanyar més llits turístics al centre i la seva primera corona, i limita i condiciona l’increment a la perifèria. Guanyen amb el 67,1% les veus a favor i els que estan «més aviat d’acord» amb la regulació, enfront del 28,5% de contraris, que tenen una mica més de pes entre la població de més de 60 anys.

    Els votants dels partits més conservadors són els menys convençuts del pla, mentre que els del partit de Colau són els seus principals suports (el 89,3% aplaudeixen el PEUAT). Aquest percentatge es redueix al 69,1% entre els votants del seu soci de govern, el PSC, i curiosament encara baixa una mica més (66,4% a favor de la nova norma) en el cas dels d’ERC, grup que va permetre in extremis que el pla prosperés. 

Notícies relacionades

    Una altra pregunta aprofundeix en aquesta normativa que regirà el desenvolupament de places turístiques. ¿El PEUAT és beneficiós o perjudicial? Colau torna a trobar suport a la seva estratègia, amb el 68,9% del total d’enquestats que opinen que «limitar els allotjaments turístics és beneficiós per a la ciutat perquè garantirà la convivència entre turistes i residents», davant el 24,8% de veus que mantenen la creença contrària i el 6,4% que no es pronuncien.

    Són més partidaris de la regulació els menors de 44 anys i els enquestats amb un nivell d’estudis alts. Novament els votants del PP són els més crítics amb les polítiques que restringeixen l’activitat econòmica i els cupaires són gairebé unànimes (97,3%) en la defensa del pla que frena aquests negocis.