BARCELONEJANT

Un 'spin off' per a Gal·la Placídia

Mare, germana, esposa i filla d'emperadors, va viure dos anys a Barcelona, que van ser quatre temporades de 'Joc de trons'

A la ciutat va tenir el seu primer fill, que va morir al cap de pocs mesos i que va ser enterrat a la catedral i després a la basílica de Sant Pere

jgblanco38432642 gala o galla o gal la placidia170514172155

jgblanco38432642 gala o galla o gal la placidia170514172155

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona, com totes les ciutats, relega la figura d’alguns dels seus habitants i residents temporals històrics més rellevants, que bé podria haver convertit en símbols alternatius als que va elegir: la Sagrada Família, Floquet de neu, els barrets mexicans. No és que s’hagi fet malament: si l’objectiu era donar a conèixer la ciutat l’empresa està més que aconseguida. Però ¿com entendre que no se li doni més bola a la barcelonina que més poder va tocar de prop en la història?

No es tracta d’Ada Colau ni de Marta Ferrusola. Parlem d’Aelia Gal·la Placídia, nascuda entre el 388 i el 393, segons diferents fonts, i morta el 450, que va arribar a dirigir com a regent l’Imperi romà d’Occident. Es fa estrany que Colau ja tingui pel·lícula i ella no.

La dona només va viure dos anys a Barcelona, segons els relats: del 415 al 416, però van ser com quatre temporades de Joc de trons. Ella sí que era casta, i casta de la de veritat, més que CiU o el PSC: va ser filla, germana, esposa i mare d’emperadors romans, així com la dona del rei dels visigots, en un canvi a l’enemic forçat, amb segrest pel mig.

Penúries barcelonines

Gal·la Placídia era filla de Teodosi, emperador romà que va dividir el seu imperi entre els seus dos fills mascles, Honori i Arcadi. Als 20 anys, és segrestada pels visigots, liderats per Alaric, i acaba casada amb el seu cunyat i successor, Ataülf, el primer de la llista de reis gots que tantes generacions van memoritzar.

Tampoc està del tot clar si hi va haver un o dos casaments: les núpcies entre Ataülf i Gal·la Placídia van tenir lloc l’1 de gener del 414 a Narbona, però es parla d’una primera cerimònia entre ells el 411 a la localitat romana de Forum Livii. Arriben a Barcelona entre finals del 414 i principis del 415. Aquí neix l’únic fill que tindran, Teodosi, que mor pocs mesos després i és enterrat a la catedral (amb el temps, les seves restes van ser traslladats a la Basílica de Sant Pere, a Roma).

És llavors quan Ataülf demostra tenir alguna cosa d’Eddard Stark: mentre visita les seves muntures a les cavallerisses, segons una de les versions, o estant a la banyera, segons l’altra, és assassinat per Eberwulf, criat d’un antic adversari, Saro, a qui havia matat temps enrere. El germà de Saro, Sigèric, es converteix en el següent rei got: va governar set dies, durant els quals va fer matar els sis fills d’Ataülf amb una primer dona i va fer que Gal·la Placídia caminés 20 quilòmetres lligada, amb esclaus. A més la va fer fuetejar, encara que també s’ha escrit que la va violar. Després d’aquests set dies, Sigèric va ser assassinat i el germà d’Ataülf, Wàlia, el va succeir.

A aquestes altures, la dona ja havia sobreviscut al seu pare, a un promès, a un marit i un fill. Wàlia la va tornar a Roma a canvi d’unes 5.500 tones de blat i Gal·la Placídia va passar de Catelyin Stark a Cersei Lannister: el seu germà Honori la va obligar a tornar-se a casar, aquesta vegada amb un pretendent a qui ella detestava: el general Flavi Constanci.  

El marit va durar quatre anys, temps suficient perquè la parella tingués una filla i un fill: aquest, Valentinià, va ser emperador d’Occident des dels sis anys, fet que va convertir la seva mare en regent durant 12 anys.

Notícies relacionades

Amb tot aquest currículum, a Gal·la Placídia se li ha dedicat una atenció millorable a Barcelona. Al seu dia Àngel Guimerà va escriure una obra sobre la seva vida que després va ser la base d’una òpera de Jaume Pahissa. El relat la presentava com a amant d’Eberwulf i còmplice en l’assassinat d’Ataülf.  

La ciutat li va dedicar una plaça, meitat de vianants meitat no, meitat Gràcia i meitat Sarrià-Sant Gervasi, on hi ha un dels edificis més lletjos de la ciutat i que resulta anodina per com va viure qui la bateja. Si Gal·la Placídia no es mereix una pel·lícula o una sèrie, almenys que li donin el seu nom a la molt més combativa plaça de les Glòries.