On Catalunya

CURA DEL LITORAL BARCELONÍ

Neteja d'espigons amb missatge

zentauroepp38356638 barcelona  05 05 2017 jornadas europeas de limpieza del medi170511172703

zentauroepp38356638 barcelona 05 05 2017 jornadas europeas de limpieza del medi170511172703

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Pol pregunta l’hora i calcula. Si són dos quarts de dotze i això durarà una hora, a les 12.30 es banyaran i a la una dinaran. Fa un gest de sumar mentalment, mou el cap i els llavis. Després segueix fent la seva feina. La planificació li dona seguretat. Aquest adolescent forma part de la patrulla de neteja que dimarts va tenir l’amabilitat de passar el drap a un dels espigons de la platja de Llevant, una tasca que porten a terme voluntaris (encara que sembli mentida) des de fa 10 anys i que en aquesta ocasió ha comptat amb l’ajuda d’estudiants. Alumnes d’una escola d’educació especial, la Fàsia de Sarrià. El Pol és un dels nens i és autista.

Israel Bastida és l’agent de la Guàrdia Urbana que hi ha darrere de la neteja del litoral de Barcelona. Aquest any està especialment content amb la presència d’aquests 30 joves d’entre 13 i 18 anys que escolten amb atenció les seves indicacions. Formen grups d’entre quatre i cinc persones i es reparteixen guants, bosses i pinces per furgar entre les roques. Aquest és un reportatge sobre brutícia al mar. Però també una breu immersió en el de vegades desconegut món del trastorn psicològic.

Fran Gràcia és el professor que, amb dues companyes de l’escola, va impulsar aquesta activitat que aquest any s’emmarca dins de la iniciativa europea Let’s clean up Europe!, que aquí coordina l’Agència de Residus de Catalunya. Al principi els van dir que no era factible perquè no hi havia prou material, problema que Bastida va arreglar de seguida.

Ensenyament vivencial

Abi Portell, una altra de les educadores, explica que el tipus d’alumnes requereix una «educació molt més vivencial», tot i que insisteix, com el Fran, que aquests joves es prenen aquest tipus d’activitats de la mateixa manera que ho faria qualsevol altre noi. Amb alguna peculiaritat, com la necessitat d’alguns de tenir-ho tot sota control. Fora d’aixòs, el mateix de sempre: el que intenta escaquejar-se, el bromista, el que es treu la samarreta, el ploramiques, el líder...

Bastida admetrà després que no l’havien informat que es tractava d’un centre d’educació especial. Ho diu amb una mica de vergonya, perquè, sosté, potser s’hauria preparat una mica millor la presentació. Però després s’adona que treballen a preu fet i segueixen les instruccions sense cap inconvenient. «La seva actitud ha sigut boníssima», diu l’agent, que durant aquests 10 anys ha comptat amb el suport del Club Esportiu de la Guàrdia Urbana.

Mentre els nois netegen entre les roques, el Fran convida a incloure una reflexió. «Fixa’t en l’absoluta normalitat. S’ha de rentar la cara a l’educació especial, perquè tinc la sensació que no interessa la integració. M’ho demostra el fet que les aules estiguin tan massificades, classes on si hi ha un alumne amb un problema es converteix en un bolet. S’ha d’invertir, que les classes no passin de 15 alumnes perquè els nens amb trastorns psicològics puguin integrar-se».

Notícies relacionades

Al final del matí s’han recollit uns 60 quilos de brossa. Bastida fa anys que demana ajuda econòmica a l’ajuntament per fer aquesta tasca. En l’etapa socialista, el consistori va cobrir totes les despeses durant dos anys. Va arribar CiU i la col·laboració es va acabar. Amb Barcelona en Comú, encara que el districte de Sant Martí ha mostrat interès, de moment, ni un duro.

La neteja seguirà avui, demà i diumenge en diversos espigons del litoral. Al juny i al setembre està previst el rastreig submarí. I així cada any, encara que hagi de sortir de la bona fe dels voluntaris i de les escoles.