Barcelona ha ordenat tancar 2.015 pisos turístic il·legals en 16 mesos

Ja han acatat la decisió 548 i també s'han dictat cessaments i sancions per a 14 residències d'estudiants usades per viatgers

L'ajuntament amplia a 40 els visualitzadors de llits sense llicència, com va pactar amb Esquerra per aprovar el PEUAT

icoy38382569 visualizadores170511155402

icoy38382569 visualizadores170511155402

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

És una croada a llarg termini i plena de trampes, perquè hi ha operadors que la saben llarga. Però l’ofensiva contra els pisos turístics il·legals sembla començar a donar fruit, segons el balanç presentat ahir per l’Ajuntament de Barcelona, amb un saldo de 5.490 expedients per pisos turístics il·legals, que han generat 2.869 sancions –530 ja cobrades– i 2.015 ordres de tancament. D’aquestes últimes, 548 l’han acatat i en 127 casos s’ha dictat el precintament. La resta de casos segueixen el seu curs legal.

Amb els creixents recursos humans destinats a desemmascarar i treure del mercat les vivendes de lloguer per dies no autoritzades, l’ajuntament espera complir el seu repte d’arribar a les 3.000 ordres de cessament i acabar amb la il·legalitat cap al 2023. Una contesa complexa perquè, tot i les clausures, segueixen havent-hi intents de negoci il·legal, que es combaten amb controls però també buscant la polèmica implicació ciutadana en la denúncia. Segons el consistori, la pàgina web per identificar si un pis té o no llicència va sumar un total de 2.784 entrades l’any passat.

La regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, també va destacar que, de 19 residències d’estudiants detectades que donaven allotjament a turistes, en 14 casos s’estan tramitant sancions o cessaments, tot i que en 13 han retirat els anuncis i han expressat la intenció d’acatar la llei. Cinc més estan sent analitzades per determinar si lloguen habitacions a turistes sense permís.

«ANAR FINS AL FINAL»

Sanz va defensar «posar en valor els que estan fent bé les coses i anar fins al final»amb els que no compleixen la normativa i fomenten l’ús de pisos turístics il·legals (fa un any es va estimar que eren 6.275) , que va descriure com a corrosius per a la ciutat. 

Aquestes dades van acompanyar la presentació de noves mesures per frenar el lucratiu arrendament de pisos per dies al turisme sense llicència d’activitat a Barcelona. Aquest reforç és conseqüència dels pactes a què es va arribar amb ERC per aconseguir el seu suport en l’aprovació recent del pla especial urbanístic d’allotjament turístic (PEUAT).

El consistori ha doblat ara el cos de visualitzadors de pisos turístics il·legals (no inspeccionen, sinó que comproven denúncies o sospites recollides a través de queixes ciutadanes o de troballes als portals de reserves), que han passat de 20 a 40. En el cas dels inspectors, l’equip ja s’ha incrementat en quatre persones, a les quals se’n sumaran 10 més el mes que ve, quan s’arribarà als 34 treballadors. L’objectiu pactat és disposar de 80 empleats entre els dos perfils a l’acabar l’any i arribar als 110 el 2018.

També han millorat notablement els procediments per detectar anuncis il·legals, els recursos tecnològics per als inspectors i s’ha habilitat un petit local a l’estació del Nord perquè els visualitzadors desenvolupin la seva feina.

RISC DE ‘TURISMOFÒBIA’

Precisament, el portaveu republicà, Jordi Coronas, defensa que, al guanyar recursos de detecció i inspecció, es posa traves a la il·legalitat, cosa que ara resulta important pel clima antiturístic generat en algunes zones de la ciutat. «La regulació i el control són molt necessaris per acabar amb discursos turismofòbics, emfatitza.

Notícies relacionades

L’ajuntament també va destacar que els portals de reserves Homeaway, Rentalia, Rent4adays, Openhouse, Only Apartments, Tripadvisor i Housetrip s’han adequat a la legalitat i ja no publiciten llits il·legals. A més, ja han manifestat «la voluntat de complir-la» (cosa que s’està comprovant) Niumba, Fotocasa, Milanuncios i Segundamano. Segons destaquen, només Airbnb incompleix la norma de manera «explícita», i per això arrossega un expedient per reincidència de 600.000 euros.

Unes sancions que ara seran més senzilles per a l’Administració, ja que la llei de mesures fiscals i administratives 5/2017, que va entrar en vigor el mes passat, incrementa les multes molt greus de la llei de turisme de la Generalitat, que passen de 30.000 a 60.000 euros. A més, s’estableix que per a la detecció formal d’un pis turístic il·legal n’hi ha prou de trobar-hi viatgers instal·lats una vegada, quan fins ara s’exigia comprovar que hi hagués reiteració.