si s'obre causa judicial

Barcelona es personarà contra l'agressor d'una noia amb síndrome de Down al metro

El consistori fa una crida a denunciar aquesta mena de casos tant si s'és víctima com testimoni

Un estudi revela que el 90% d'una mostra de 240 discapacitats ha patit alguna victimització

1
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona es personarà com a acusació popular contra l’home que va agredir Gema B. D., una jove amb síndrome de Down, a la parada de metro de Sants Estació si s’obre causa judicial. La decisió la van anunciar ahir els tinents d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens.

El consistori ha ofert acompanyament jurídic a la família i a la Fundació Aura, on la Gema va a classes d’inserció laboral. La família ha denunciat els fets als Mossos i ha adjuntat el comunicat de lesions, tal com va avançar aquest diari. La Gema, a més, a instàncies de la Fundació Aura, ha expressat en un dibuix l’agressió i va ampliar dijous la denúncia davant la policia catalana.

La víctima, de 23 anys, ha rebut nombroses mostres de solidaritat d’entitats i ciutadans particulars. Les agressions a discapacitats intel·lectuals no són fets aïllats. Asens va recordar un estudi de la Universitat de Barcelona, Fundació Vicki Bernadet i Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual que, sobre una mostra de 260 adults, revela que el 90% «va patir alguna classe de victimització». La meitat són dones, i d’aquestes, el 50% són agressions sexuals. La majoria al carrer, a casa i a l’escola.

Notícies relacionades

El consistori va fer una crida a denunciar aquests casos, tant si s’és víctima com testimoni. «És moment d’alçar la veu per no deixar-ne passar ni una perquè una agressió a una persona vulnerable és una agressió al conjunt de la ciutat. La ciutadania no en pot ser còmplice», va emfatitzar Ortiz. I va afegir: «Serem implacables amb aquestes agressions».

INVESTIGACIÓ

La tinenta d’alcalde va recordar els recents casos de discriminació que han patit discapacitats intel·lectuals, com ara el veto en un hotel de Vinaròs (Castelló), el de Tossa de Mar (Selva) o els que es registren en locals d’oci. Ortiz va demanar la col·la-boració ciutadana perquè, si hi ha testimonis, col·laborin amb els cossos dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la justícia per aclarir-ho. Ortiz no va detallar si les càmeres de vigilància del metro van registrar l’agressió: «S’està investigant».