ATURADA EN EL PROJECTE URBANÍSTIC MÉS IMPORTANT DE BARCELONA

Els veïns de Glòries demanen a Colau executar el túnel sencer i no per fases

Els afectats insten a evitar el treball per trossos i a licitar la galeria fins a la rambla del Poblenou

Els treballadors de l'obra recorden que van estar un any "picant i demolint estructures no previstes"

zentauroepp38178319 barcelona 25 04 2017 vistas generales de las obras de la pla170425184726

zentauroepp38178319 barcelona 25 04 2017 vistas generales de las obras de la pla170425184726 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha ningú que estigui feliç amb el que està passant aquests dies a les Glòries. Ni els veïns, ni els que passen per la zona en cotxe, ni el govern d’Ada Colau, ni l’oposició, ni les empreses expulsades, ni els operaris que se’n van a l’atur. Ningú. La plaça va camí de convertir-se en una metàfora del despropòsit urbanístic contemporani després que el consistori decidís, dilluns, trencar el contracte amb les constructores i convocar un nou concurs públic. El projecte quedarà parat un mínim de vuit mesos. Els residents creuen que aquesta és l’opció menys dolenta. Ho diuen després de mig any d’espera des que el consistori admetés que passaria alguna cosa. I déu n’hi do si n’ha passat. El que volen ara és que es liciti de cop el que queda de la fase 1 i tota la fase 2, el túnel fins a la rambla del Poblenou, l’execució del qual és una incògnita. 

L’ambient a la zona zero és aparentment el de sempre, amb els treballs concentrats al vessant Besòs, amb les pantalles i la galeria ben visibles al vessant Llobregat, on hi ha molta menys activitat. La Marta, mestressa del pròxim bar Avenuida, explica que els treballadors que ahir hi van anar a esmorzar a les set del matí feien «molt mala cara». «És una vergonya el que els faran a aquests nois. També al barri, que ja n’està fart, però no hi ha dret que aquests treballadors se’n vagin a l’atur d’un dia per l’altre. A més, les empreses marxaran i deixaran això fet una porqueria, ple d’escarabats i rates». No és un tòpic, és una realitat: obra abandonada (sobretot si té aigua), insectes i bestioles assegurats. 

Miquel Catasús, vocal de l’associació de veïns del Clot-Camp de l’Arpa, és menys visceral perquè, explica, ha tingut sis mesos per pair la notícia. A finals de l’estiu passat, el govern municipal ja els va informar que les coses requerien un cop de timó perquè els endarreriments en l’execució i el sobrecost començaven a ser cpmpletament insostenibles «Modificar o rescindir el contracte. No ens agradava cap de les dues alternatives, però tenim la intuïció que ens hem quedat amb la menys dolenta».  

Bàsicament, el que demanen al consistori és que s’aprofiti l’ocasió per licitar, al marge del que queda de túnel fins a Castillejos (el 60% ja està executat), la galeria prevista en la fase 2 del projecte fins a la Rambla del Poblenou. «La mateixa auditoria –diu aquest líder veïnal– deia que la divisió per etapes era incorrecta, així que ara tenen l’oportunitat de corregir l’error». També exigeixen al govern que avanci en tot el que no tingui a veure amb el túnel: equipaments, projecte executiu del parc de la Canòpia i vivenda social.

Menys racionals s’han mostrat un grup d’empleats de la unió temporal d’empreses (formada per Copisa, Comsa, Rogasa i Benito Arnó e Hijos) que ha sigut apartada del projecte. Demanen l’anonimat i es queixen que el que saben és «gràcies a la premsa» i que se’n van al carrer «per una decisió política». Dos d’ells, de gairebé 60 anys, formen part d’un pla municipal de reinserció laboral i treballen a la plaça des del 2015. Són els que pitjor ho tenen, i ho saben. «Perquè ¿qui voldrà contractar algú com nosaltres?». Un d’ells va haver d’entregar el pis al banc i ara viu de lloguer. La dona no treballa. «Tant diàleg, tanta democràcia que defensa l’alcaldessa..., ¿per a això?».

«FEINA COLLONUDA»

Un altre company defensa la integritat de l’obra. «Aquí s’ha treballat molt bé. Tingues en compte que ens hem tirat un any picant i demolint estructures velles que no estaven previstes en el projecte executiu. ¿Això és culpa de les constructores? Jo tinc clar que no. Posa-ho, que quedi clar: hem fet una feina collonuda». Un operari amb galons tem per la seguretat de l’obra una vegada quedi tot desert de màquines i treballadors. «Això pot ser un perill, algú es pot matar si es cola on no s’ha de colar». L’ajuntament, per evitar problemes, preveu destinar 23.000 euros mensuals a la vigilància del perímetre envoltat de tanques. Ángel Sánchez, el director de BIMSA, l’empresa municipal que controla l’obra pública, va dir dilluns que no està previst que el nou contracte contingui una clàusula que mantingui els actuals llocs de treball, més de 100.

Vora els Encants, dues veteranes veïnes, la Caridad i la Montserrat, contemplen com la Urbana requisa la bici a un jove que feia piruetes amb el mobiliari urbà. Diuen que ja no les sorprèn res. Que sí, que és una vergonya el que està passant a les Glòries. Els sap greu «perquè el dibuix del futur parc» que van veure als diaris «era molt bonic». Fan broma amb la possibilitat que ja no l’arribin a veure. Qui ho sap. 

 

 

 

Notícies relacionades