POLÍTICA CULTURAL

Els centres cívics acolliran concerts, teatre, circ i dansa per crear nous públics

L'Institut de Cultura destina 149.000 euros a una programació que busca trencar murs als circuits habituals

jgblanco34342344 barcelona 16 06 2016 tema nits d estiu coloquio sobre activi170425122559

jgblanco34342344 barcelona 16 06 2016 tema nits d estiu coloquio sobre activi170425122559 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts

L'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) dinamitzarà 88 espectacles d'arts escèniques en 11 centres cívics i ateneus de la ciutat al llarg d'aquest any amb l'objectiu de promoure la "cultura de proximitat" i crear nous públics, ha anunciat aquest dimarts Jaume Collboni, segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. Música, teatre, dansa i circ són els eixos d'aquest programa titulat 'Barcelona districte cultural'.

Collboni ha anunciat la posada en marxa d'un nou circuit estable de programació que comptarà amb un pressupost de 149.000 euros per a la contractació d'artistes, i que vol "trencar els murs en els circuits habituals d'arts escèniques".

Les dues premisses bàsiques d'aquesta iniciativa passen per posar en relleu el talent dels creadors de la ciutat i construir comunitat: "Aquest és un circuit concebut sobretot per a qui normalment no va a veure teatre ni música".

UNA XARXA CULTURAL

Els centres cívics són una "autèntica xarxa cultural", i d'ara endavant treballaran en equip amb projectes artístics comunitaris i amb gires de 20 artistes aquest any, que faran almenys tres actuacions en diversos espais de la ciutat, que podrien arribar a veure 13.200 persones.

El 2018, l'Icub té previst doblar el pressupost fins als gairebé 350.000 euros, i s'arribarà a les 250 actuacions en una vintena de centres cívics i ateneus --aquest any hi participen els Lluïsos d'Horta i Sant Pere Apòstol-- a tots els districtes de la capital catalana.

Cada centre cívic ha programat espectacles de forma col·laborativa, si bé d'ara endavant es vol aconseguir que siguin els mateixos ciutadans els que també participin en la presa de decisions de selecció de grups, que comptaran amb un caixet mitjà de 1.500 euros.

En aquesta línia, es plantegen promoure la proactivitat dels veïns, implicar persones en l'organització i la posada en escena de l'espectacle: "Sabem que la gent aconsegueix més satisfacció a donar que a rebre".

ACOSTAR-SE ALS JOVES

Sònia Feligreras, directora del Centre Cívic d'Urgell, ha ressaltat que es tracta d'una iniciativa "molt beneficiosa per a la seva entitat perquè aportarà l'arribada de gent jove", tenint en compte que el públic dels actes del centre cívic sol ser de persones grans.

L'artista i creador Marc Martínez s'ha mostrat emocionat pel projecte davant la situació de precarietat que viu el sector: "Necessitem treballar i aquesta és una manera d'arribar al públic. Tal com està el pati és difícil que res em faci emocionar".

Notícies relacionades

Martínez, que s'ha implicat en la iniciativa, ha recordat les característiques del teixit cultural català fa 30 anys: "Era com un matalàs elàstic i tots hi anàvem votant, impulsats com en un trampolí".

"Abans Catalunya era un lloc en què la cultura era important", ha assenyalat l'artista, que ha lamentat que només el 5% dels barcelonins vagin a concerts i al teatre.