SENSE PASSAR PER TAQUILLA

Sant Jordi obre les portes de museus i institucions històriques i culturals

Entrada gratuïta al Recinte Modernista de Sant Pau, la Biblioteca de Catalunya, l'ajuntament, el Museu d'Arqueologia i el Museu d'Història de Catalunya, entre altres propostes

Barcelona és una festa. No tan sols per l'idil·li del llibre i la rosa amb els ciutadans, sinó perquè enclavaments molt carismàtics de la ciutat obren les portes i organitzen activitats amb motiu de la llegenda del cavaller que lluita contra el drac. Sant Jordi aconsegueix que no funcionin les taquilles i que l'accés sigui lliure i gratuït en museus, institucions històriques i altres centres culturals.

icoy36454171 puertas abiertas sant jordi170419185132 / RICARD CUGAT

icoy36454171 puertas abiertas sant jordi170419185132
icoy38106588 puertas abiertas sant jordi170419184834
icoy34095038 puertas abiertas sant jordi170419185026
icoy12085954 puertas abiertas sant jordi170419185118

/

5
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Al coincidir el dia de Sant Jordi amb diumenge, diversos espais emblemàtics de Barcelona obren les portes i organitzen visites guiades, com l'ajuntament i la Biblioteca de Catalunya. També es pot entrar gratuïtament al Pavelló Mies van der Rohe, el Recinte Modernista de Sant Pau, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, l'Ateneu Barcelonès, el Museu d'Història de Catalunya i el Museu d'Arqueologia de Catalunya. En alguns casos, com la Sagrada Família i la Casa Gaudí, amb reserva prèvia, i en altres, sota premisses especials, com la que proposa el Mirador de Colom, que convida a pujar sense pagar l'entrada a tots els que acreditin que es diuen Jordi, Jordina, Georgina, George o Jorge.

AJUNTAMENT DE BARCELONA

La Casa de la Ciutat organitza diumenge una jornada de portes obertes, de 10.00 a 20.00 hores, amb la peculiaritat que, igual que va succeir en les festes de Santa Eulàlia, els visitants poden accedir al mirador Maria Aurèlia Capmany de la novena planta de l'edifici Novíssim que compta amb unes vistes excepcionals. Les visites guiades recorren espais històrics de la casa consistorial com l'escala negra i la d'honor, la galeria gòtica, la capella del Bon Consell, les sales del Bon Govern, del Consolat de Mar, de Tàpies i del Treball, el despatx de l'alcaldessa i el d'Honor i els salons de Cròniques, el de la Reina Regent, el de Cent, el de Carles III i el de la Ciutat.

L'entrada, que és gratuïta, es troba al carrer de la Ciutat i, en el cas del mirador, és necessari reservar hora prèviament al punt d'informació de la plaça de Sant Miquel. A més, el trajecte s'amenitza amb personatges històrics que relaten històries dels salons. Per als nens es programen activitats infantils. Com és tradició, el pati de l'ajuntament acull una venda solidària de roses a càrrec d'entitats socials.

RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

 

Entrada gratuïta fins al migdia al Recinte Modernista de Sant Pau, de 10.00 a 14.30 hores. Per atraure el públic familiar, la institució programa l'espectacle ‘De poetes, cançonetes’ als seus jardins, a les 12.00 h. Una guitarra i una maleta màgica que amaga poemes aproxima els nens als versos de Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses, Miquel Martí i PolPere Quart i Joana Raspall. Toni Xuclà ha musicat aquests poemes. A l'entrada que se situa al carrer de Sant Antoni Maria Claret, número 167, s'hi ha instal·lat una parada de roses i llibres.

PAVELLÓ MIES VAN DER ROHE

El pavelló Mies van der Rohe, una icona del moviment modern, es transforma en un espai dedicat a la lectura i a la música obert a la ciutadania. Aquest enclavament ubicat des del 1986 a la falda de la muntanya de Montjuïc es troba en les mateixes coordenades que l'edifici original construït per l'arquitecte alemany amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, que va ser destruït al finalitzar la mostra. La proposta de la fundació Mies van der Rohe és que els assistents s'asseguin en un dels bancs o als coixins repartits per les sales per mirar llibres d'arquitectura moderna i contemporània seleccionats per la institució.

A les 12.00 hores, el Conservatori Superior del Liceu organitza dins del pavelló un concert amb el Duo Boulez compost per Andrea Talavera (violí) i Paula Sánchez (violoncel). Estarà obert de 10.00 a 20.00 hores.

BIBLIOTECA NACIONAL DE CATALUNYA

La Biblioteca Nacional de Catalunya ofereix visites guiades de grup en horari matutí, entre les 10.00 i les 15.00 hores. Es poden veure dues exposicions i mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons d'aquesta institució: 'Humorístiques, revistes il·lustrades, satíriques, polítiques, eclèctiques, càustiques, xafarderes, festives, de bon geni i millor humor... des del 1841 fins al 1939' i 'Manuel Blancafort, família, amistat i paisatge', amb motiu dels 30 anys de la mort del compositor. La Sala de Llevant és l'escenari escollit per als concerts de pianola. L'entrada es troba al carrer de l'Hospital.

ANTIGA FÀBRICA DAMM

La Antiga Fàbrica Estrella Damm programa concerts i un mercat de vinils. BlaumutBuhosDoctor Prats, Miqui Puig DJ Ramon Mirabet, entre altres artistes, actuen al llarg del dia de Sant Jordi repartits en quatre escenaris. No falten les 'food trucks', ni les parades de llibres i de roses solidàries. Accés pel carrer del Rosselló, des de les 11.30 hores i fins a última hora de la tarda.

MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA

Jornada de portes obertes al Museu d'Història de Catalunya, a la plaça de Pau Vila, 3. Entrada gratuïta, de 10. 00 a 14.30 hores. Aquest edifici que va ser la seu dels antics magatzems Generals de Comerç, és l'únic que es conserva del vell port industrial de Barcelona. Una de les seves exposicions temporals versa sobre els templers, i aprofundeix en la guerra i en la religió a l'Europa de les croades. I una altra està dedicada a les dones.

Com és tradició del museu, tots els visitants reben un llibre de regal. El públic infantil pot participar en l'activitat 'Fem un retaule', que proposa un viatge per l'època medieval, visitant el taller d'un artesà i allà poder aprendre a fer pintures gòtiques inspirades en la llegenda de Sant Jordi.

MUSEU D'ARQUEOLOGIA

El Museu d'Arqueologia de Catalunya, al passeig de Santa Madrona, número 39, s'uneix a la iniciativa d'obrir les portes, de 10.00 a 14.30 hores. Des de la seva seu al Poble-sec, aquest equipament estableix relats, des de la prehistòria fins a l'edat mitjana, de caçadors i recol·lectors, de les cultures paleolítiques, del Neolític a l'edat de bronze, del megalitisme, de l'edat de ferro, de l'estat argàric, dels phoínikes (els homes vermells), de fenicis i grecs, dels ibers, de la ciutat romana i dels visigots. L'edifici va acollir l'antic Palau d'Arts Gràfiques, un pavelló d'inspiració renaixentista construït a Montjuïc amb motiu de l'Exposició Universal del 1929. 

Igual que el Museu d'Història, el d'Arqueologia també organitza una activitat infantil que, en aquest cas, juga amb el concepte de l'heroi a partir del mite d'Hèrcules. A les 12.00 hores es pot assistir a una visita guiada per l'exposició 'Navegants d’Aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats', comissariada per Gustau Vivar, responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

MIRADOR DE COLOM

Només gratis per a Jordis, Jordines, Jorges i Georges. El monument inaugurat el 1888 amb motiu de l'Exposició Universal, va ser dedicat a Cristòfor Colom perquè quan va tornar del seu viatge a Amèrica, va elegir el port de Barcelona per desembarcar. Allà, al final de la Rambla i a prop de les orenetes, s'accedeix al seu interior des d'un ascensor que recorre els 51 metres d'altura fins a arribar al mirador, des d'on es pot disfrutar de Barcelona a vista d'ocell i contemplar les terrasses del barri Gòtic, la Rambla, el Port Olímpic i la muntanya de Montjuïc, coronada pel castell al sud. Si es mira cap a l'oest es veu la serra de Collserola. Al seu interior hi ha un espai dedicat a la degustació de vi. Està obert de 8.30 a 20.30 hores.

CASA GAUDÍ I SAGRADA FAMÍLIA

Les entrades sempre s'esgoten ràpidament el dia de Sant Jordi per accedir, entre les 16.00 i les 19.00 hores a la Casa Museu Gaudí al parc Güell (carretera del Carmel, 23A). La ruta en honor a l'arquitecte modernista prossegueix amb una visita nocturna al temple de la Sagrada Família. Entre totes les peticions, hi ha 360 guanyadors seleccionats a través d'un sorteig que va convocar la basílica per disfrutar d'aquesta exclusiva ruta guiada.

ATENEU BARCELONÈS

Notícies relacionades

El Palau Savassona, seu d'Ateneu Barcelonès mostra la biblioteca, el jardí i les sales de conversa. També organitza un concurs d'Instagram amb l'etiqueta #SantJordiAB entre els participants. La idea és augmentar el nombre de socis amb una promoció especial: totes les persones que es treguin el carnet del 18 al 23 d'abril, s'estalvien la quota d'ingrés.

A les 12.00 hores, al jardí se celebra un concert a càrrec de la Jove Orquestra Bàrcino. Entrada gratuïta.