INICIATIVA SOCIAL A L'ÀREA METROPOLITANA

'Dolentots' amb futur

zentauroepp37881083 badalona 31 03 2017 reportaje sobre empresa social de santa 170405091049 / FERRAN NADEU

zentauroepp37881083 badalona 31 03 2017 reportaje sobre empresa social de santa 170405091049
zentauroepp37914526 barcelona 2 04 17 talleres de parkour y grafiti impartidos p170405091134

/

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de quatre o cinc anys de treball amb els nois, un treball que moltes vegades comença quan són nens, al centre obert, i després a l’espai per a joves; quan ja tenien els nois no només encarrilats, sinó apoderats, amb ganes d’estudiar i d’apuntar alt, es trobaven que, als seus ulls, en massa ocasions, abandonaven. Alguns d’ells, fins i tot, buscaven alternatives no sempre legals per aconseguir diners. Són joves que no disposen d’una xarxa normalitzada de contactes familiars que els permeti fer de cangurs o fer classes particulars per treure’s uns dinerets i poder finançar les seves despeses per continuar estudiant.

Per posar remei a aquesta situació, o almenys intentar-ho, la Fundació Germina, que fa 10 anys que treballa amb nens i joves al barri del Fondo, de Santa Coloma de Gramenet, va crear fa dos anys l’empresa social Urban Time. «Ens vam adonar  que tots tenien el curs de monitor i experiència com a voluntaris en el centre de dia, i que, a més, era bons en activitats urbanes, ara molt de moda. Vam veure el filó i ens vam llancar a la piscina», explica Mario Cuixart, director de la Fundació Germina

UNA OPORTUNITAT

El 2016 han contractat 45 monitors per un total de 6.100 hores. «L’objectiu era que els joves tinguessin una primera oportunitat laboral. Un treball parcial que els facilités seguir estudiant, a més que s’apoderessin i se sentissin bons en alguna cosa, que passessin de ser els alumnes a ser, ells, els referents», apunta Òscar Angosto, director d’Urban Time. En només dos anys, s’han adaptat a gairebé tot els que els clients els demanaven, des de classes de skate en anglès a l’institut de la Barceloneta fins a un taller de grafiti per a una multinacional.

Cruixart explica que treballen en tres grans àmbits: extraescolars i casals, tallers vinculats als serveis socials en barris similars al seu i activitats puntuals, com ara el taller de 'parkour' que van muntar diumenge passat en el festival Minimúsica del Poble Espanyol.

'L'EDUCACIÓ ÉS LA CLAU'

Notícies relacionades

Un dels seus últims projectes com a Urban Time és un taller a l’institut Enric Borràs de Badalona, amb els nois del Grup K, nanos desmotivats que no segueixen el curs. Amb els monitors d’Urban han pintat un gran mural en una de les parets del pati on es llegeix –amb dificultat, tot s’ha de dir: L’educació és la clau.

«En aquest taller, a més a més de pintar, han estudiat la història del grafiti. I el més important, ha servit per ajudar a canviar la imatge d’aquests nois, apartats de les classes per la seva desmotivació, de cara a la resta de companys de l’institut», conclou Angosto.