FERIDA OBERTA A LA CIUTAT

El Govern central reprendrà les obres de la Sagrera abans de l'estiu després de dos anys parades

De la Serna es compromet amb Colau a iniciar en uns dos mesos l'obra del col·lector de Prim

Segons Foment, el següent pas a afrontar serà la llosa de l'estació, en el tercer trimestre d'aquest any

zentauroepp34494523 barcelona   barcelon s    28 06 2016  sociedad    estado act170324185608

zentauroepp34494523 barcelona barcelon s 28 06 2016 sociedad estado act170324185608 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El Govern central reprendrà les obres de l’estació intermodal de l’AVE i Rodalies a la Sagrera abans de l’estiu, és a dir, d’aquí una mica més de dos mesos, després que els treballs hagin estat interromputs dos anys segons Adif i tres segons l’ajuntament. Així ho van assegurar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que es van reunir al consistori. El primer pas serà iniciar llavors el col·lector de la rambla de Prim. Després, el tercer trimestre del 2017, arribarà l’hora de reprendre la construcció de la base i els fonaments de la mateixa estació (una enorme llosa de formigó de 600 metres de llarg, 80 d’ample i 5 de gruix). L’alcaldessa va celebrar aquests plans, però va afirmar que espera veure com es converteixen en realitat.

El retard en les obres de l’estació de la Sagrera creix i es prolonga en el temps. Encara no és el tancament de la Model, però en paraules de Colau, s’ha convertit en «una ferida» a la ciutat. Amb cada nou ministre de Foment es fan quinieles sobre quan es reprendran els treballs, aturats des del 2014, i sobre quan s’acabaran. Als retards s’hi han sumat irregularitats econòmiques, que de fet són assenyalades com un motiu clau que no es complissin els terminis.

Fins ara les ajudes que el Govern central presta al lloguer es podien rebre en el cas que la renda  mensual no superés els 600 eu­ros. A partir del nou pla, el límit d’a­questa renda mensual pujarà fins als 900 euros.

En temps del ministre socialista José Blanco es va anunciar que l’estació estaria en servei el 2016. No va passar. Ja amb Ana Pastor com a titular i Ada Colau com a nova alcaldessa, es va al·ludir a la data del 2020.

La construcció del col·lector de Prim és una obra complementària ja adjudicada fa dos anys i que encara s’ha de començar per a la qual el ministeri ara compta amb un pressupost de 10,5 milions. Aquesta conducció d’aigua subterrània que travessa la gran bretxa del corredor ferroviari la Sagrera-Trinitat entre les rambles de l’Onze de Setembre (Sant Andreu) i Prim (la Verneda) és un pas previ perquè avanci la fase que preveu la cobertura de les vies al nord de la futura estació. No obstant és un treball menor en comparació amb l’enorme envergadura i cost de la macroterminal i els seus accessos.

AUDITORIA

La segona data rellevant és la del tercer trimestre d’aquest any: llavors, segons Colau i De la Serna, s’afrontarà la reactivació de la llosa, obra que ja es va començar fa anys i amb un pressupost final per determinar fins que es conegui una auditoria externa sobre els accessos i l’estructura de la terminal. La llosa actuarà de contrapès per frenar la força cap amunt de l’aigua freàtica, és a dir, evitarà el desplaçament de la futura estació.

Una auditoria que encara no està completada definirà quina part del projecte de la Sagrera ja s’ha executat i quina part continua pendent. D’aquesta anàlisi en sortirà la concreció del pressupost necessari. En tercer lloc, tot i que sense un horitzó temporal clar, arribarà l’hora d’emprendre el final de la nova estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal, uns treballs començats i paralitzats fa encara més temps i que és una verdadera urgència per la seva afectació en diversos barris.

De la Serna i Colau van parlar d’altres temes, com la inversió en habitatge i la necessitat d’incrementar aquesta partida, com va subratllar l’alcaldessa. En el que no hi va haver acord ni sintonia és en la possibilitat de posar límit als lloguers, com defensa fa temps el consistori. El ministre va dir que el Govern no es planteja actuar en aquest sentit.

RECELS

Notícies relacionades

Fonts municipals van explicar després de la trobada que, si bé havia sigut positiva sobre la Sagrera, havia resultat decebedora en habitatge. El consistori va plantejar la necessitat d’ampliar el període de lloguer de tres anys infructuosament.

L’oposició va mostrar el seu recel davant el compromís de Foment, que el portaveu del grup Demòcrata, Joaquim Forn, va criticar per inconcret. Per Ciutadans, Carina Mejías va demanar a Colau que «no abaixi la guàrdia». Alfred Bosch, d’ERC, va restar tota la credibilitat a l’anunci i la CUP va lamentar que es deixés entrar el ministre a l’ajuntament: «És indigne que aquest personatge sigui rebut per Colau».