ENFRONTAMENT ENTRE CLANS GITANOS

El fiscal demana 22 anys de presó pel crim que va desencadenar la revolta de la Mina

El cas, que va originar l'èxode del clan dels Pelúos, serà jutjat per un jurat

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les 3.20 hores. 24 de gener del 2016. Van ser l’hora i el dia de l’assassinat de Daniel U., de 28 anys, en una discoteca del Port Olímpic de Barcelona. Li van clavar un ganivet al tors a la sala Nirvana. Va caure a terra i no va trigar a morir. Ell era un gitano del clan dels Baltasares, i el seu agressor, de la família dels Pelúos (nom que els ve de l’abric de pell que duia un dels patriarques). El crim va posar de cap per avall la Mina (Sant Adrià de Besòs). Els Pelúos van haver de fugir per por. Ha passat més d’un any des de l’incident i la pau ha anat tornant a poc a poc al barri. Però el procés judicial segueix el seu curs. El fiscal ha presentat el seu escrit d’acusació contra el presumpte autor de l’assassinat, Luis Cortés Fernández, per a qui reclama 22 anys de presó. Per a Gabriel Reyes Fernández i Juan Manuel Vargas, 5 anys de presó per un delicte de lesions. Només aquestes tres persones s’asseuran al banc dels acusats, encara que en l’agressió hi van participar en total set. 

No es coneixen les causes que van provocar la baralla. Es va iniciar per una discussió verbal entre Gabriel Reyes i Daniel U., casat i amb dos fills. En un principi van ser paraules malsonants, però el to va anar pujant. Fins que els tres acusats van acabar agredint «reiteradament» el jove. I ho van fer «de comú acord» i amb «el propòsit de perjudicar la seva integritat física». O, almenys, «coneixent i acceptant» les conseqüències que podrien comportar els seus actes, indica l’acusació pública.

Daniel va ser agredit amb objectes tallants (el fiscal no especifica quins) i li van causar lesions a la zona del cap, al coll i l’esquena. Aquest va ser el moment aprofitat per Luis Cortés per, amb el propòsit d’acabar amb la vida del jove, clavar-li un ganivet al tors que li va perforar l’artèria toràcica. Va morir per la gran quantitat de sang que va perdre. Cortés és a la presó des del gener del 2016.

INDEFENSIÓ

Els tres acusats, sempre la segons la versió del fiscal, «es van aprofitar de l’«absoluta indefensió» de Daniel per portar a terme la seva acció». Primer, per la seva superioritat numèrica i, després, pel «precari» estat físic en què es trobava la víctima com a conseqüència de les begudes amb alcohol que havia ingerit. Presentava una taxa d’alcoholèmia molt alta.

Notícies relacionades

La fiscal destaca en el seu escrit que, d’acord amb els resultats dels informes forenses, si la víctima no hagués patit la lesió mortal, la resta de ferides sofertes al cap, el coll i la columna només haurien demanat tractament mèdic simple i li haurien provocat unes cicatrius. Aquest és el motiu pel qual s’acusa els altres dos imputats d’un delicte de lesions. A Cortés, el presumpte autor de l’apunyalament, se li atribueix un delicte d’assassinat amb l’agreujant de traïdoria.

L’acusació també sol·licita per als tres acusats que se’ls prohibeixi aproximar-se a una distància inferior als 1.000 metres a la vídua de Daniel, a dos dels seus fills i a Ramona, la mare del mort. I hauran d’indemnitzar-los a tots amb 600.000 euros. El judici, que es farà amb jurat popular, encara està pendent de fixar-se. Ramona va arribar a dir a EL PERIÓDICO el febrer del 2016: «Si agafem els que van matar el meu fill, tindran la pena de mort». Els Pelúos van haver de fugir del barri. No obstant, el mes de març passat, la guerra entre clans es va tancar. Més de deu famílies, que es van criar als edificis del carrer de Venus o de Mart, van acceptar el seu desterrament definitiu del veïnat com a càstig suplementari per l’assassinat de Daniel. La incògnita és si es tornarà a tensar la corda amb l’escrit del fiscal o quan se celebri el judici. 

Més d'un any d'un conflicte que ha deixat cicatrius 

MARÇ DEL 2017 La lluita entre clans gitanos ha finalitzat amb l'expulsió dels Pelúdos del barri. Més de 10 famílies, que es van criar a la Mina, han acceptat el seu desterrament definitiu. Altres clans, els Zorros i els Cascabeles van ser indultats als tres mesos de l'assassinat. Els Manuel també van tornar. Els Pelúos que han pogut tornar a la Mina en l'últim lloc són els que no guarden un parentiu directe amb els agressors.