La primera vegana grassa

Ple total a la fira 'veggie' que Barcelona acull durant el cap de setmana, que deixa cues de gent al carrer

Marta Martínez, activista del moviment, explica que la identificació d'un vegà amb una persona prima és un tòpic

zentauroepp37895018 feria vegana170402175651

zentauroepp37895018 feria vegana170402175651

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Quan fa un any l’ajuntament va declarar Barcelona ciutat veg-friendly, és a dir, amiga de la cosa vegana, tot van ser bromes. Ja se sap, el hi hi, ha ha: tots preguntant on eren els barcelonins vegans. Però els números canten: l’assumpte té realment el seu públic. Ahir, en la segona jornada de la fira vegana que se celebra per primera vegada a la ciutat, una amable integrant de l’organització es va haver d’acostar a la gent que feia cua a la cúpula del centre comercial Las Arenas per informar que ja no hi havia entrades a la venda:  ja no hi cabia ni un consumidor més de tofu.

Tot i això, desenes de persones van continuar esperant, sota el sol i amb la ignomínia d’haver de veure de prop la carta que el restaurant ubicat a uns metres de la fira manté al seu exterior: rodó de vedella, medallons de bou, entrecot.

Els que van entrar una mica més tard del migdia van poder assistir als minuts finals de la xerrada que sota el títol Come bonito, sano y vegano va fer l’activista del tema Marta Martínez. Un dels seus consells va exemplificar el marge que dona a la imaginació la cuina vegana: si afegeixes una mica de sofre al tofu, va dir, recorda el gust de l’ou, sense que cap gallina s’hi vegi implicada.

Martínez també es proposa destruir tòpics. En una entrada del seu blog Mi dieta vegana, sota el títol Soy la vegana gorda, va denunciar i va rebutjar els atacs de trols d’internet davant les seves fotos, que deixaven en evidència un cert sobrepès. Més enllà de carregar contra la «grassofòbia», Martínez explica que no és cert que un vegà hagi d’estar prim per sistema. Vist al revés: que és fals que algú amb sobrepès no pugui ser vegà. Diu que veient les seves fotos, van ploure comentaris de gent que l’acusava de menjar d’amagat.

A ella, alimentar-se amb els paràmetres vegans li ha servit per estar millor i capejar problemes de salut. Però cada persona és un món, va advertir ahir.

El que la fira va deixar clar és que ser vegà té moltes potes. És menjar productes l’obtenció dels quals no hagi provocat cap patiment als animals. Un fullet de l’entitat ProVeg resumeix aquest patiment: les vaques lleteres són prenyades artificialment i separades del vedell. «Sovint, mare i fill es criden l’un a l’altre durant dies».

I un altre apunt més lacerant: «Els pollets mascles són triturats o gasejats vius perquè no poden pondre ous». A la fira, hi ha hamburgueses d’espinacs, mandonguilles de remolatxa, filet de seitan. Imitant l’enemic, menys en la matèria primera.

Però no només és menjar. És com vesteixes. I fins i tot com viatges. A la fira, tres estands de sabates: no s’ha fet servir per elaborar-les res que vingui d’un animal. En un d’aquests estands, Álex mostrava unes sandàlies fetes amb restes de roda de moto. I una espècie d’esportives de material reciclat d’ampolles de plàstic. Normalment, va dir, les sabates porten pell i sola de cuir de vaca i el forro és de porc. «Al porc no li agrada, però bé», va afegir Álex. En una altra parada venien sabates de «poliuretà ecocertificat».

Els nens, també

Notícies relacionades

Julian, un noi alemany de 24 anys, era a l’estand de ProVeg, on un cartell deia: Pregunti a un vegà. Així que vam preguntar a Julian què havia menjat durant les últimes hores: «He menjat cereals amb llet de soja per esmorzar. Ahir [abans-d’ahir per al lector] vaig menjar amanida amb arròs i fruites per dinar, i tabule i fruites per sopar». Fins fa any i mig, Julian sí que devorava animals. Ja no ho farà més. Sobre si és possible aplicar-ho a l’alimentació dels nens no hi veu cap mena de problema: «Només se’ls han de donar complements de vitamina B-12».

El que va cridar més l’atenció de la fira potser va ser el primer creuer vegà, que promociona la companyia  Vegan Travel, que ja n’ha programat alguns de fluvials i ara es tira al mar. El vaixell salparà el dia 25 de setembre vinent i arribarà a port el 2 d’octubre. Anirà de Londres als fiords noruecs. «El menjar serà 100% vegà, els seients seran sense pell i els coixins no tindran plomes», explicaven a la parada de l’empresa. La idea és totalment exportable. I així la capital catalana s’obriria a una cosa que encara no té: el creuerista vegà en grup. Un món.