Veïns del Gòtic destapen una xarxa de pisos turístics il·legals i el gerent els planta cara

Els activistes desarboren amb un exhaustiu informe la llegenda que els apartaments d'Airbnb són un salvavides familiar davant la crisi

 Els veïns del Gòtic es queixen de l’excessiva quantitat de pisos turístics il·legals / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Nova escaramussa rere les línies enemigues dels veïns de Ciutat Vella agrupats sota l'inequívoc lema NoEnsFaranFora. Com fa sis mesos, han llogat un pis anunciat a Airbnb i, un cop dins, han sol·licitat la presència de la Guàrdia Urbana i dels inspectors municipals per demostrar que es tracta d'un apartament turístic sense llicència. Però el propòsit aquesta vegada de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) no era subratllar el que és obvi, el que tothom sap, que Barcelona és un gran formatge gruyère de pisos turístics il·legals, sinó anar més enllà, demostrar que aquest negoci no és, com s'afirma des del 'lobby' turístic, un mètode de subsistència de famílies que no arriben a final de mes, sinó una indústria perfectament estructurada. El propòsit era treure a la llum el nom de Mark Serra, que segons els denunciants, gestiona 13 pisos turístics sense llicència al voltant de la Via Laietana, dels quals només un és seu. L'escaramussa ha acabat en bronca.

A les onze del matí, quatre veïns, amb les claus d'un pis del número 22 del carrer de la Princesa que van llogar prèviament a Serra en persona, han sortit al balcó, han penjat una pancarta de protesta entre els aplaudiments d'algunes desenes de veïns i, quan amb un micròfon a la mà es disposaven a llegir un llarg manifest, ha aparegut el denunciat. Hi ha hagut insults i empentes. Serra, acompanyat per dues persones, ha arrencat personalment la pancarta. Al pis, no obstant, ja hi havia els agents de la Guàrdia Urbana i els inspectors municipals. Ha tractat, segons sembla, de convèncer-los que aquell és el seu pis i que hi resideix. La documentació aportada pels veïns ho desmenteix. No només això. Han realitzat un seguiment tan minuciós del procés de lloguer del pis que han descobert, de passada, alguns estratagemes poc comuns d'aquesta indústria del gruyère turístic.

ADVERTÈNCIA ALS CLIENTS

Per exemple. Primer descobriment. Als clients dels pisos turístics se'ls proporciona un full imprès en què se'ls subratlla que sota cap concepte obrin la porta o responguin preguntes de l'Ajuntament de Barcelona i del gremi d'hotels, perquè les inspeccions que tracten de realitzar “són il·legals”. L'ordre és que no obrin la porta i que ni tan sols mostrin la seva documentació, perquè la llei espanyola ho impedeix.

L'avís de Serra als clients.

Segona sorpresa. Segons els denunciants, Serra utilitza el número de llicència d'apartaments legals d'altres adreces postals de la ciutat en aquests pisos que gestiona per a tercers. És, obviament, una pràctica fraudulenta.

Davant els clients, Serra es presenta amb el perfil d'“amfitrió”. És l'eufemisme ensucrat sobre el qual s'ha construït a Barcelona la llegenda que Airbnb ha sigut un salvavides per a moltes famílies durant la crisi. Que passa alguna cosa estranya sota aquesta etiqueta ja es va poder comprovar quan a finals del mandat de Xavier Trias es va organitzar una assemblea ciutadana per debatre el model turístic de la ciutat. La majoria dels veïns afectats per molèsties no van poder entrar a la sala perquè de forma coordinada una legió de joves, amb cartells calcats (“soc amfitrió”) van fer fila des de molt abans, com si allò fos el concert d'una estrella del pop i van copar la majoria dels torns de paraula explicant històries lacrimògenes sobre com el turisme els permetia menjar cada dia.

INFORME EXHAUSTIU

Aquella batalla la va guanyar el 'lobby'. La del número 22 del carrer de la Princesa, els veïns. En un primer moment, després d'haver d'abandonar el pis abans del previst, han tingut una sensació agredolça, de fracàs. Ha sigut breu. Llavors, el Daniel i la Reme, dos dels activistes, han recreat la cèlebre anècdota del Gran Capità, quan li va esclatar l'arsenal de pólvora en plena batalla i va animar les seves tropes cridant que no eren més que les lluminàries de la victòria.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, l'acció de protesta del carrer de la Princesa no ha sigut, en absolut, una operació precipitada. Abans, els membres de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible han realitzat una minuciosa i exhaustiva tasca d'investigació i documentació en què, ja posats, es descobreixen curioses connexions empresarials entre els apartaments turístics il·legals i, per exemple, l'empresa que gestiona els Go Car, els microcotxes de lloguer per a turistes.

La guinda del cas (n'hi sol haver) és que als activistes que van llogar l'apartament de Princesa Mark Serra en persona els va cobrar la taxa turística. El denunciat encara no ha respost a la invitació cursada perquè doni la seva versió dels fets.