TRAGÈDIA AL PORT DE BARCELONA

Presó amb fiança de 50.000 euros per al timoner del mercant que va enfonsar el pesquer

El capità està en llibertat provisional, però també està acusat d'imprudència greu per la mort dels dos mariners

jjubierre37801809 gra281  barcelona  24 03 2017   el primer oficial  i  y el c170324174355

jjubierre37801809 gra281 barcelona 24 03 2017 el primer oficial i y el c170324174355 / ALBERTO ESTEVEZ

2
Es llegeix en minuts

El jutge que instrueix el cas del mercant rus que va envestir un pesquer a Barce­lona, i que va causar la mort de dos dels quatre ocupants de l’embarcació, ha decretat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros per a l’oficial que exercia de timoner al petroler, mentre que el capità ha quedat en llibertat provisional. Tots dos estan acusats de dos delictes d’imprudència greu després de declarar a la Ciutat de la Justícia pels fets ocorreguts dilluns passat al port de la capital catalana.

Després d’interrogar els dos tripulants del mercant rus 'Midvolga 2', el magistrat ha establert un termini de cinc dies perquè facin efectiu el pagament de la fiança, un període en què ha ordenat la retirada del passaport a l’oficial que exercia com a pilot de la nau i li ha prohibit sortir d’Espanya.

Les mesures cautelars dictaminades deixaran de ser efectives una vegada es dipositin els 50.000 euros, atès que l’investigat (abans conegut com a imputat) estarà a disposició del jutge sempre que aquest el requereixi, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els equips de rescat han recuperat els cadàvers de les dues víctimes de la col·lisió, que van perdre la vida a l’enfonsar-se 'El Fairell', l’embarcació en la qual havien estat pescant abans de tornar al port. Es tracta d’un pescador d’origen marroquí de 34 anys i d’un altre de senegalès de 37.

La seva nau va quedar «destrossada» pel «terrible cop» que va encaixar arran de la maniobra feta pel mercant rus, com ha exposat Juan Ortiz, el capità del vaixell de Salvament Marítim 'Clara Campoamor', que ha realitzat les tasques de rescat de les víctimes.

IMPACTE

Notícies relacionades

'El Fairell' està enfonsat a 160 metres de profunditat i a una milla i mitja (uns 2,5 quilòmetres) de la sortida del port. Ortiz ha destacat que l’impacte podria haver fet saltar a l’aigua els quatre tripulants del pesquer, dos dels quals van ser rescatats amb vida, mentre que els altres dos es van ofegar. Els cadàvers dels dos morts han estat localitzats en una àrea de 100 metres al voltant del pesquer.

Segons el capità del 'Clara Campoamor', s’especula amb dues hipòtesis principals sobre el sinistre: que les víctimes mortals s’ofeguessin després de rebre un cop per l’impacte entre el pesquer i el mercant rus, o com a conseqüència d’haver-se «enganxat» accidentalment a algun element de l’embarcació mentre aquesta s’enfonsava. 

Àrdues tasques de rescat

El capità ha destacat que la succió del mateix vaixell podria haver impedit que els tripulants fossin rescatats, a més de les complicacions afegides per la "roba d'aigua" que portaven els pescadors per pescar.