Colau elegeix el biòleg Sito Alarcón per pilotar el futur Zoo de Barcelona

El nou director arriba amb la recuperació del Besòs i dels fons marins de la ciutat al seu currículum

cmontanyes33225398 delfines170321191228

cmontanyes33225398 delfines170321191228

3
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Ada Colau ja ha escollit el Teseu que la traurà, o això espera, del laberint en què es va ficar l’Ajuntament de Barcelona quan va decidir sotmetre el futur del Zoo a un procés participatiu. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Sito Alarcón, un biòleg amb una sòlida trajectòria professional, serà el pròxim director del Zoo de Barcelona. Arribarà al seu nou despatx amb la carpeta de tasques pendents plena a vessar. Per exemple, trobar una sortida viable als quatre dofins que encara viuen al parc animalista de la Ciutadella després que una de les conclusions del procés participatiu fos precisament desdenyar l’opció de construir un delfinari més gran, d’acord amb les exigències de l’Associació Europea de Mamífers Aquàtics. Cal, per tant,  buscar-los una nova llar.

    Alarcón és, d’entrada, biòleg de formació acadèmica, una condició probablement indispensable per aterrar amb bon peu al Zoo avui dia, un vesper després del procés participatiu, ja que no va agradar gens als treballadors del recinte que en les primeres reunions que va organitzar la tinenta d’alcalde Janet Sanz, la majoria de les veus convidades fossin de grups animalistes, partidaris, en alguns casos, directament del tancament de les instal·lacions per considerar-les decimonòniques.

PROJECTES / La mà del futur nou director del Zoo (la decisió es preveu anunciar-la ben aviat) està present en molts dels projectes mediambientals de la ciutat, a través dels càrrecs que ha desenvolupat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, al Consorci del Besòs i a Barcelona Regional. Va coliderar el sanejament dels rius Besòs i Llobregat i, el 2004, va posar en marxa un d’aquells projectes que sovint s’obliden perquè no estan a la vista. Va coordinar la instal·lació d’esculls submarins davant les platges de Barcelona, on des d’aleshores creix, a pesar de l’entorn, la vida aquàtica.

    No obstant, de cara a la seva nova etapa professional, l’apartat més interessant del seu currículum potser és que va ser l’encarregat de projectar els diferents plans de trasllat del Zoo de Barcelona que es van estudiar durant l’etapa de Joan Clos com a alcalde. Cap es va executar, però aquell encàrrec li va permetre conèixer de primera mà l’arquitectura i la gestió d’un bon nombre de zoològics del món.

    No arribarà, doncs, al seu nou càrrec de responsabilitat sense fonaments, un requisit indispensable, perquè la situació (explica una de les fonts consultades) té similituds amb el denominat motí de l’Hesperia del Barça. Els treballadors més veterans i prestigiosos del parc es queixen que el recinte és gestionat com una empresa municipal més, on el que es considera prioritari és el compte de resultats. Caldrà veure si Alarcón té les característiques per ser el Cruyff que necessita el Zoo.

Notícies relacionades

ELS DOFINS / En qualsevol cas, abans de la seva arribada, el mateix equip de la tinenta d’alcalde ja s’ha esforçat per desactivar algunes de les mines que van quedar escampades amb el procés participatiu. Una de les crisis més greus d’aquell treball col·lectiu va tenir lloc quan el principal expert d’Espanya en cetacis, Àlex Aguilar, va abandonar les sessions amb una duríssima carta dirigida a Sanz perquè, segons la seva opinió i entre altres raons, algunes de les sortides que es proposaven per als dofins eren forassenyades.

    Els grups animalistes insistien a buscar per a aquests animals un santuari en aigües gregues. Recentment, segons fonts del grup de treball, l’ajuntament va organitzar un viatge a Grècia al qual va portar membres d’aquests grups animalistes. El propòsit, afegeixen aquestes fonts, era posar aquells ecologistes cara a cara davant la impossibilitat d’executar aquell pla. Alarcón haurà de gestionar ara les possibles alternatives.