La Badalona romana reapareix amb un formidable mosaic en perfecte estat

Les obres d'ampliació de la C-31 permeten excavar un ric jaciment que reconfigura els límits de l'antiga Baetulo

icoy37200395 badalona mosaico170207164522

icoy37200395 badalona mosaico170207164522

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Un mosaic en perfecte estat de conservació, pendent encara d’un procés de delicada neteja, ha tornat a veure la llum del sol a Baetulo, l’antiga ciutat romana de Badalona. Bé, en realitat, han ressorgit, després de gairebé 2.000 anys de silenci, diversos tresors: el mosaic d’una domus de diverses estances, diversos tallers artesanals i una vinya, ja que, com és ben sabut, aquesta zona va passar a ser, acabades les batalles amb els cartaginesos i convertida en plàcida rereguarda, una regió especialitzada en la producció de vi, segons els autors clàssics res de l’altre món, un producte més aviat tavernari destinat a les tropes que combatien a Germània i la Gàl·lia, però que va fer ric més d’un. D’aquí ve el mosaic, un luxe de decoració geomètrica i que estava en una habitació amb pintures murals.

La troballa, com sempre en aquests casos, és fruit d’una intervenció arqueològica d’emergència com a conseqüència d’unes obres d’infraestructura. Aquesta vegada han sigut els treballs d’ampliació del lateral de la C-31, entre l’avinguda de Martí Pujol i l’avinguda del President Lluís Companys. Els responsables del Museu de Badalona (visita indispensable per entendre que important que va ser Baetulo en el seu temps de glòria) ja tenien constància des dels anys 80 de l’existència de restes romanes en aquella zona. No obstant, la sorpresa per la troballa actual és notable. La raó és la seva ubicació exacta, per damunt de l’actual autovia C-31, cosa que suggereix que Baetulo era una vila romana molt més gran del que  fins ara es donava per fet. El que s’ha trobat no té l’aspecte de ser una finca perifèrica, sinó part de la trama urbana més integrada a la ciutat. La muralla de Baetulo, per tant, hauria d’estar situada, potser, en algun punt de l’actual turó de Rosés.

EXPLORAR I TORNAR A TAPAR

Notícies relacionades

El jaciment en què aquests dies han treballat els arqueòlegs està, afortunadament per als historiadors de futures generacions, per sota de l’actual nivell del terreny. És a dir, una vegada finalitzada l’excavació i un cop se n’hagin retirat els elements més singulars, com el mosaic i algunes peces ceràmiques, es tornarà a cobrir i quedarà documentada la seva existència per, potser algun dia, fer un treball més a fons d’exploració, ja que és un testimoni palpable que aquell turó va estar habitat entre els segles I aC i IV dC.

El mosaic serà, ja ho hem dit, retirat amb cautela per passar a ser una mostra més de la interessant ciutat romana que va ser en el seu temps Badalona, abans que Barcelona adquirís prestigi com a plaça fortificada. No en va, el Museu de Badalona exhibeix una de les peces més interessants de les col·leccions romanes de Catalunya, una Venus d’una factura deliciosa. Tot just fa un pam d’altura i va ser trobada en una claveguera de la desapareguda Baetulo, però dona fe que aquesta va ser una ciutat rica en el seu temps.