PATRIMONI HISTÒRIC

La voluntat de preservar l'Arnau

L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura farà un estudi per intentar salvar l'estructura de l'antic teatre del Paral·lel

fcasals35292137 teatre arnau170111194323

fcasals35292137 teatre arnau170111194323 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

L'Ajuntament de Barcelona vol donar una segona oportunitat al teatre Arnau, l'únic de barraca que queda a la ciutat, per més que el seu estat sigui ruïnós i faci 16 anys que està totalment abandonat. Després d'anunciar el novembre passat que les deficiències estructurals n'impossibilitaven la rehabilitació i que hauria de ser enderrocat i aixecat de nou, ara Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, comunica que la voluntat del consistori és "preservar al màxim" aquest històric escenari que es va fundar el 1893.

"Al febrer, podrem informar sobre el procés participatiu en què cooperen quatre grups de treball per intentar salvar l'Arnau, un d'ells especialista en patrimoni", exposa Pin, com a resposta a la lluita de la Plataforma Salvem el Teatre Arnau, que no estava d'acord amb la decisió d'enderrocar-lo. La regidora no s'ha volgut manifestar sobre els possibles usos del futur espai, una qüestió que és font de controvèrsies polítiques. 

L'ESSÈNCIA HISTÒRICA

El 20 de gener vinent, un grup d'experts de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) entraran a l'edifici per avaluar l'estat real de l'estructura. "Si es va recuperar el Liceu, també es pot recuperar l'Arnau", assegura un especialista d'aquesta comissió, que no vol que aquest espai perdi l'essència històrica.

Notícies relacionades

Els arquitectes Antoni Sánchez-Fortún i Manel Bosch ja van realitzar, per encàrrec de l'ajuntament, un informe estructural el juny del 2011, que determinava que tota la instal·lació, sobretot la teulada i les bigues de fusta, ja estaven aleshores molt deteriorada. Aquest document arribava a la conclusió que l'immoble requeriria un estudi exhaustiu de viabilitat i de rehabilitació més que dubtós.

L'alcalde socialista Jordi Hereu va anunciar el febrer del 2011 que el consistori havia tancat la compra a l'Església Evangèlica Xinesa de l'antic teatre del Paral·lel, per no gaire més de dos milions d'euros. Des d'aleshores, el seu futur està pendent d'una decisió.