instal·lacions qüestionades

Mort a la Virreina

Un home de 68 anys, amant de l'arquitectura de Barcelona, va morir després de caure a l'escalinata del palau, seu de l'ICUB

La família lluita perquè l'ajuntament intervingui en el lloc millorant les mesures de seguretat

abertran36412721 barcelona   25 11 2016     barcelona        escaleras exteri161128102917

abertran36412721 barcelona 25 11 2016 barcelona escaleras exteri161128102917 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La seva afició durant els últims mesos va ser documentar les farmàcies modernistes de Barcelona. Buscar-les, investigar la seva història, visitar-les i fotografiar-les. Vicenç Viñeta, dibuixant, treballador d’arts gràfiques jubilat, era un amant de la ciutat, dels seus racons i de la seva arquitectura –o, el que és pràcticament el mateix, de Gaudí–, i de la fotografia. El matí de l’accident, un dissabte de juliol del 2014, tenia prevista una visita al Palau Güell. L’havia visitat abans amb la seva dona, però aquell dia hi volia tornar només per captar imatges sense pressa. La seva gran passió. Va arribar al centre aviat i va aprofitar que estava a prop per acostar-se al Palau de la Virreina a veure una exposició del fotògraf britànic Martin Parr. Baixant les escales del palau va ensopegar i es va trencar el crani per dues parts. Al cap de pocs dies, va morir. Tenia 68 anys i, fins a la fatal caiguda, un perfecte estat de salut.

«La setmana després de l’accident volia anar a la Casa Ametller. Estava molt il·lusionat», recorda l’Ester, la seva filla, que l’ajudava a buscar informació a internet en el seu projecte de les farmàcies modernistes. «Era un enamorat del modernisme. El meu marit és de Panamà, i la meva cunyada, que viu allà i és arquitecta, intercanviava fotografies d’edificis singulars amb ell», apunta Viñeta, que fa dos anys que lluita perquè no li torni a passar a ningú res de semblant al que li va passar al seu pare.

El dia de l’accident, el pare de l’Ester no va arribar a treure la càmera, explica la seva filla, a qui a l’Hospital del Mar –per als seus treballadors només té bones paraules– n’hi van entregar les pertinences. «La càmera estava intacta perquè la portava a dins de la bossa, i no hi havia cap foto en la memòria», prossegueix convençuda, desmuntant la teoria de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que el seu pare va ensopegar mentre feia fotografies. «Si hagués estat fent fotos en aquell moment estarien a la càmera i la càmera estaria trencada. La portava a sobre perquè anava al Palau Güell, però a la Virreina va anar a veure una exposició, no a fer fotos», subratlla.

NI UNA TRUCADA

La dona lamenta que no va rebre mai cap trucada de l’ICUB per interessar-se per la situació del seu pare ni de la seva família. «En un primer moment no vam entendre què havia passat. Estàvem en xoc. Fins que una amiga de la meva mare ens va comentar que en l’estat en què estan les escales, el que era estrany era que no hagués passat una desgràcia abans», prossegueix la dona.

La família hi va enviar un pèrit, que va detectar una sèrie de defectes a l’escalinata i van presentar una reclamació que no va prosperar. L’ICUB ha mantingut sempre que l’escala està bé i que compleix amb totes les normatives. La família, en canvi, insisteix –avalada per l’informe pericial– que el tràgic accident es podria haver evitat amb mesures com una barana central o una alfombra antilliscant. «Ens sentim tristos i desprotegits. Amb l’excusa que és un edifici patrimoni històric es passen per alt mesures de seguretat essencials en una escala oberta al públic per on diàriament passen moltes persones», diu Viñeta.

Notícies relacionades

Fonts de l’ICUB asseguren que empatitzen amb el dolor de la família, i lamenten profundament els fets, però defensen que l’escala està en perfectes condicions i compleix totes les normatives. Que va ser un fatal accident. 

Per assegurar-se que no tornarà a passar res de semblant, segons fonts de l’ICUB, el regidor Jaume Collboni ha encarregat una auditoria de tots els equipaments patrimonials oberts al públic per comprovar que, «com l’escala de la Virreina», tots compleixen amb tota la normativa.