Així és i pensa el iaioflauta que estava acusat amb Garganté

Esteban Yanischevsky, de 67 anys, era l'altre acusat d'haver coaccionat un metge perquè canviés la seva versió sobre les lesions d'un manter

 

  / EDU SOTOS

2
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / BARCELONA

Esteban Yanischevsky, de 67 anys, un autodenominat iaioflauta d'origen argentí, llarga barba blanca i marcades tendències anarquistes ("encara que els anarquistes no m'estimin", diu), és l'activista que havia de seure avui al banc dels acusats del Jutjat d'Instrucció 22 de Barcelona al costat del regidor de la CUP Josep Garganté. Tots dos havien de respondre (en un judici que ha sigut anul·lat) per la denúncia interposada el 23 de març per un metge de l'ambulatori de Perecamps que diu haver sigut coaccionat per modificar un informe sobre les lesions del manter senegalès Modou B. per atribuir-les a una agressió de la Guàrdia Urbana.

"Seuré al banc amb tota la tranquil·litat del món malgrat que sóc una persona nerviosa. És més, ho tornaria a fer una altra vegada ja que tindré l'orgull de representar alguna cosa en què creuen moltes persones", explicava la tarda anterior aquest antic comercial de llibres de medicina establert a Barcelona des de fa més de dues dècades i actual membre del col·lectiu de suport als manters Tras La Manta. Yanischevsky no només reitera la seva innocència sinó que s'atreveix a exposar el seu particular diagnòstic de la societat barcelonina a la qual critica la seva falta de compromís en matèria d'integració dels immigrants.

"Les persones avui dia estan massa ocupades a sobreviure a la crisi econòmica i si alguna cosa no els afecta directament prefereixen mantenir-se'n al marge. És un individualisme aterridor", apunta el combatiu sexagenari mentre recorda que "els iaioflautes sempre estarem amb qui ens necessiti" i que, en el cas concret dels venedors ambulants il·legals, "defensar els seus drets no és una qüestió de llàstima sinó de principis: això no pot passar a Barcelona, és horrible".

SUPERVIVÈNCIA

En la seva opinió, els manters són "persones corrents que intenten sobreviure en la jungla que és en aquests moments Espanya amb el seu 20% de desocupació", i afegeix que "el 'top manta' és només la forma que van trobar de fer-ho". 

Fidel a la seva ideologia, Yanischevsky denuncia el "total desconeixement" de moltes persones a l'opinar sobre el problema de la venda ambulant il·legal i la immigració. "Europa va fer estralls a Àfrica i el mal continua molt present en l'actualitat. Molts no ho saben però gairebé el 50% dels manters eren pescadors senegalesos que van haver de marxar després que els pesquers espanyols arrasessin els seus caladors", resumeix.

Encara que admet que "no se li pot demanar a la gent que pagui els pecats dels seus avis", no dubta a advertir que "ningú hauria d'omplir-se la boca al parlar del drama dels refugiats mentre no siguem capaços de solucionar les condicions de vida dels immigrants que ja són aquí". 

ESTIMULANT

Notícies relacionades

Segons l'etern activista, moltes persones a Barcelona pensen com ell, "però tenen por d'actuar, que els posin una multa o de perdre la feina", i puntualitza que "alguns companys rebutgen sortir a les fotos de les accions per por de ser acomiadats". Optimista abans que res, el iaioflauta espera que més enllà de l'eventual multa que podria comportar-li el procés, que no pensa pagar, el seu cas estimuli la ciutadania i obligui "d'una vegada" l'alcaldessa Ada Colau "a posicionar-se en l'assumpte". "La solució serà complicada i necessitarà temps, el que és clar és que pegant-los i traient-los la mercaderia no se solucionarà res", diu Yanischevsky, que aposta clarament per la seva legalització.

Potser el seu aspecte és el d'un home fràgil i cansat, però les aparences enganyen. Amb un somriure d'orella a orella admet que les manifestacions i les accions de suport als manters seguiran "sempre, perquè la lluita mai es deté".