REMODELACIÓ URBANÍSTICA

Gràcia prioritza el vianant en sis nous carrers

La primera intervenció, que s'iniciarà al desembre, es portarà a terme a Luis Antúnez

icoy36122256 luis antunez161101185335

icoy36122256 luis antunez161101185335

2
Es llegeix en minuts

El carrer de Luis Antúnez, en el tram comprès entre la Via Augusta i la placeta de Sant Miquel, al districte de Gràcia, es convertirà en plataforma única, cosa que significa que els vehicles i els vianants circularan a la mateixa altura. El cost global d’a-questa reforma, que afecta una àrea de 1.295 metres quadrats, puja a 547.112 euros, va informar ahir l’ajuntament. A aquesta avinguda s’hi sumaran cinc carrers més de la zona que també es remodelaran per fer una ciutat més fàcil per al vianant, el ciclista i l’usuari del transport públic, seguint l’estela del Torrent d’en Vidalet, entre Congost i el carrer de l’Or, acabat de transformar en via que no disposa de vorada de separació entre la calçada i la vorera. Els pròxims carrers seran Santa Àgata, Tordera, Neptú, Banyoles i Monistrol, encara que les obres afectaran únicament la calçada. Així, en total, seran set les artèries viàries reformades a Gràcia.

La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la reurbanització d’aquesta zona viària per «avançar cap a una mobilitat més sostenible i segura», prioritzant el transport a peu o en bicicleta, d’acord amb el pla de mobilitat urbana (PMU) actual. Les bicicletes podran circular en els dos sentits de la marxa en aquests carrers a 20 quilòmetres per hora de velocitat màxima, excepte si hi ha una senyalització específica que ho prohibeixi.

ARBRES / Aquesta intervenció és una de les actuacions de pacificació que està impulsant l’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. El seu projecte inclou substituir el paviment existent per un de nou, adaptar el drenatge, canalitzar la xarxa de serveis de comunicació, renovar l’enllumenat, plantar vegetació i instal·lar mobiliari urbà. Es preveu reposar les rajoles de Luis Antúnez per ajustar la calçada a l’ampliació de voreres, però preservant els col·lectors i instal·lar arbres, en unes obres que començaran al desembre i s’acabaran el juny del 2017.

Notícies relacionades

Pel que fa a l’arbrat, es tornarà a plantar a la vorera de muntanya amb 2,8 metres d’amplada total. L’arbrat s’instal·larà en escocells de 120 x 80 centímetres, i es plantaran dos exemplars d’arbres de l’amor (Cercis siliquastrum) a les zones de plaça i 22 exemplars de ginkgo (Ginkgo biloba) com a arbre d’alineació.

L’any passat, l’ONCE va demanar regular la senyalització dels carrers de plataforma única perquè dificulten l’orientació de les persones amb discapacitat visual, fet que suposa un «gran problema» per a aquest col·lectiu, ja que, sense saber-ho, poden estar passejant per on circulen cotxes, motos, autobusos i bicicletes. Aquesta entitat va apuntar com a factors de perill la falta d’indicacions que dirigeixin els invidents cap al lloc adequat per travessar el carrer i la circulació de bicicletes per qualsevol lloc i en qualsevol direcció.