EDIFICI EMBLEMÀTIC DE SANT ANDREU

La Casa Bloc es reformarà per acollir 50 persones pobres

L'immoble, a les últimes plantes del qual viuen refugiats, estarà plenament operatiu d'aquí un any

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

La Casa Bloc de Sant Andreu, propietat de la Generalitat, obrirà totalment les portes d'aquí un any com una residència que acollirà 50 persones en risc d'exclusió social. Serà després d'una reforma que dignificarà l'espai on viuran persones amb discapacitat física i intel·lectualsense sostre o famílies desnonades. Ho faran a les plantes primera i segona, i conviuran amb els refugiats que des del març ocupen els dos últims pisos, on hi ha 24 vivendes.

Aquest projecte és fruit de la cessió  cessió de les tres primeres plantes d'aquesta antiga residència de militars a la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, un acord que es va anunciar el març passat i que s'ha formalitzat aquest divendres al mateix edifici. Arran d'aquest pacte, la Fundació Hàbitat 3, entitat creada per la taula d'entitats per col·laborar amb les Administracions públiques en la creació de pisos socials, serà l'encarregada de costejar la reforma a la planta baixa, la primera i la segona d'aquest complex, per la qual cosa en un termini de més de dues dècades no pagarà cap lloguer a la Generalitat, el que s'estima que es trigarà a amortitzar el cost de les obres. Ho han explicat la presidenta del Patronat de la Fundació Privada Hàbitat 3 Tercer Sector Social, Carme Trilla; el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt durant la firma del conveni.

DESTINAT A ENTITATS I AJUNTAMENT

La reforma, per a les obres del qual s'obrirà un concurs públic, donaran com a resultat una primera planta amb 11 pisos de 27 metres quadrats per a una parella o una persona sola; una segona amb sis vivendes familiars de 32 metres quadrats, i 11 dormitoris amb bany inclòs de 17 metres quadrats. Estaran a disposició de les entitats socials que tan necessitades estan de vivendes i fins i tot de l'Ajuntament de Barcelona per a allotjaments urgents de desnonaments de famílies.

Notícies relacionades

A la planta baixa s'habilitarà una cuina menjador que permetrà la instal·lació d'una escola restaurant que serà gestionada per una entitat d'inserció laboral especialitzada en restauració. Estarà oberta al barri, encara que també farà funcions de menjador social per als inquilins de la Casa Bloc. La idea, ha explicat Trilla, és que faciliti ocupació estable a dues persones i a quatre més de manera temporal en el marc d'un procés d'inserció laboral. Al costat d'aquest restaurant, i darrere la cuina, s'instal·larà una bugaderia, d'ús exclusiu per als habitants, ja que l'espai reduït dels pisos o habitacions no permetrà disposar de rentadora o espai per assecar la roba.

Tot està pensat des de l'àmbit social, ja que l'obra, amb un pressupost d'uns 700.000 euros, també haurà de ser portada a terme per una empresa d'inserció laboral. La previsió és que ocupi 30 persones en l'àmbit de la construcció i la rehabilitació, i que estigui a ple rendiment en l'últim trimestre de l'any que ve. I entre els nous inquilins, ha conclòs Trilla, la mateixa seu de la Fundació Hàbitat 3, que deixarà l'Eixample i es mudarà a la planta baixa de la casa per millorar així la gestió de l'equipament.