POLÍTICA MUNICIPAL

Els càlculs de Trias per fer fora Colau

CiU hauria de recórrer a socis antagònics per poder recuperar Barcelona

Un PSC 'trànsfuga' o ERC podrien ser la clau per enviar els comuns a l'oposició

jjubierre36071695 barcelona 28 10 2016 ple ajuntament de barcelona joaquim f161028141617 / FERRAN SENDRA

jjubierre36071695 barcelona  28 10 2016 ple ajuntament de barcelona  joaquim f161028141617
foto 3140662

/

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Trias va perdre Barcelona per un sol regidor en les eleccions del maig del 2015. CiU va aconseguir 10 regidors per 11 de Barcelona en Comú. Ja llavors, l'encara alcalde convergent podria haver impulsat un pacte amb altres forces que li permetés mantenir el ceptre i fer fora Ada Colau del càrrec. No ho va fer. Es parla de grans empipades a la vorera de davant, en una Generalitat amb tota la carn a la graella independentista que no es podia permetre perdre la capital. Trias va trucar a la líder dels comunes la mateixa nit electoral i va acceptar la derrota. Un senyor. Però ara, un any i mig després, la cosa ha canviat: els convergents, davant la incapacitat de Colau de tirar endavant projectes de ciutat (no és fàcil posar d'acord el ple municipal més atomitzat de la història), han anunciat que inicien negociacions per formar un govern alternatiu. És moment de recórrer a la calculadora.

Els 41 regidors estan distribuïts de la següent manera: 

Barcelona en Comú - 11 CiU - 10 ERC - 5   Ciutadans - 5   PSC - 4 PP - 3 CUP - 3

Així doncs,, perquè CiU aconsegueixi 21 regidors, cosa que permetria brandar una majoria suficient per fer fora Barcelona en Comú del govern, cal que 11 regidors recolzin un nou candidat. S'hauria de veure si seria Xavier Trias o si aquest donaria pas al seu delfí i portaveuJoaquim Forn, que és qui ha fet saltar la banca amb l'anunci de govern alternatiu durant el ple d'aquest divendres.

La temptació, o la lògica, conviden a pensar que el procés independentista hauria de marcar qualsevol intent de coalició. Però la història recent diu el contrari: en el mandat anterior, el PP d'Alberto Fernández Díaz va ser el principal aliat d'una CiU que ja estava embrancada en la pugna amb Madrid per aconseguir un estat propi. Si se sumen els tres regidors dels populars i els cinc de Ciutadans, formació que a Barcelona lidera Carina Mejías, surten 18 vots. En falten 3. Descartada la CUP, que en cap cas s'aliaria amb els conservadors per fer fora l'única formació amb qui sembla compartir alguns retalls del discurs polític.

També es descarta ERC, ja que el seu concurs amb les forces que dinamiten el procés seria, com a mínim, estrany. Tret que Alfred Bosch abandoni les pretensions de país i, en cas de compartir el full de ruta convergent, uneixi esforços amb socis a priori antònims en pro d'una nova Barcelona. El matrimoni de conveniència de Junts pel Sí (ERC + CiU) també podria pesar, però aquesta coalició sembla destil·lar la mateixa fragilitat que la proposta de Forn. 

PROPOSTA SUCULENTA

Trias podria buscar el favor d'ERC i de la CUP, partits amb els quals hi ha certa sintonia al Parlament, ni que sigui a favor de la independència. Però seguirien faltant tres regidors que en cap cas arribarien de la cartera del PP o C's. 

Notícies relacionades

¿I el PSC? Els socialistes disposen de quatre regidors i disfruten d'una segona joventut com a part integrant del govern de Colau malgrat haver obtingut els pitjors resultats de la història. La negociació per segellar la coalició amb Barcelona en Comú, coses del repartiment de poder, no van ser fàcils. CiU s'hauria de presentar amb una proposta d'aquelles que no es poden rebutjar. Un primer tinent d'alcalde anomenat Jaume Collboni, per exemple, o per què no, una alcaldia rotatòria.

Tot sembla indicar que la proposta de Forn, una vegada coneguda l'aritmètica, respon més a la voluntat de desgast que a la possibilitat real de fer fora Colau de l'alcaldia. O no. Com bé ha dit el portaveu convergent, ara comencen les negociacions.