SEGURETAT CIUTADANA

Els Mossos d'Esquadra van registrar a l'estiu 60 furts al dia al Metro de Barcelona

El nombre de denúncies han augmentat aquest estiu un 1,7% respecte al mateix període del 2015

La policia autonòmica ja ha demanat 300 ordres d'allunyament del suburbà de la capital catalana

Un cotxe dels Mossos d’Esquadra al carrer Vicenç Montal, aquest dimecres, al barri de la Trinitat.

Un cotxe dels Mossos d’Esquadra al carrer Vicenç Montal, aquest dimecres, al barri de la Trinitat. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra han rebut una mitjana de 60 denúncies diàries per delictes, principalment furts, al Metro de Barcelona en un estiu en què s'han batut rècords d'afluència turística a la capital catalana. Aquesta xifra representa un augment de menys de l'1,7% respecte a les xifres de l'estiu del 2015.

El subcap de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (Astmet), el subinspector Carles Vallès, ha explicat: "Hi ha hagut un lleuger augment de 130 fets delictius, augment que considerem assumible perquè Barcelona ha tingut aquest estiu una forta atracció turística": ha arribat als dos milions de pernoctacions en hotels i s'ha consolidat com a port base de creuers.

Després que el 2011 es disparessin els delictes al Metro, el desplegament del dispositiu Xarxa de patrullatge conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana va aconseguir controlar i reduir l'activitat dels carteristes, encara que el 2015 es va viure una nova pujada dels furts, que el 2016 s'ha anat corregint malgrat aquest augment estiuenc.

En xifres absolutes, s'han denunciat 7.500 delictes en aquests quatre mesos d'estiu al Metro, per on diàriament viatgen 1,2 milions de persones, en gran part turistes que visiten la ciutat.

55 IDENTIFICACIONS AL DIA

El treball policial és intens, amb 55 identificacions al dia de carteristes (1.650 al mes), un delinqüent que té tres perfils: el que està establert a Barcelona i fa del furto la seva manera de viure, el que pertany a clans familiars amb alta mobilitat que actuen en diferents capitals europees i el que ve només per a esdeveniments com el Mobile World Congress i la Fórmula 1.

De fet, el subinspector sospita que l'alta mobilitat d'alguns d'aquests delinqüents, que emigren en funció de la pressió policial que hi hagi en cada moment, i que avui actuen a Barcelona i demà en una altra capital europea, demostra que tenen un "paraigua d'algú que els ajuda" i que conformen grans famílies de delinqüents establertes a tot Europa.

Per això, destacada la importància de treballar en xarxa entre totes les policies europees, que ja intercanvien regularment llistes de sospitosos per correu electrònic per seguir la pista a aquests lladres anomenats d'"alta mobilitat".

Els carteristes que actuen al Metro han canviat, han anat evolucionant i deixant enrere les imatges del 2011 quan actuaven en grups de 10 persones per abordar una víctima i l'envoltaven, i formant aglomeracions o taps falsos per despistar-los; ara són més subtils, es "mimetitzen" amb els turistes, van en grups de dos o tres i parlen italià.

Per això, ha canviat també la forma de perseguir-los cap a un patrullatge "dirigit i intel·ligent" en què s'usen molt més les càmeres de videovigilància del Metro: uns policies estan davant les pantalles vigilant els punts clau de les parades més concorregudes i els intercanviadors i avisen els de paisà quan veuen actuar un grup.

Aquesta manera d'actuar té un efecte centrífug, que fa que els lladres, que se senten molt pressionats a les zones més turístiques i de més reclam, optin per actuar en parades més allunyades del centre, i de fet ara parades com la de Collblanc i plaça de Sants estan començant a ser "problemàtiques".

INNOVACIÓ

Des de fa un any, amb l'entrada en vigor de l'última reforma del Codi Penal, els Mossos han reclamat a la justícia 300 ordres d'allunyament del Metro per a carteristes reincidents, de les quals 35 s'han acordat i 35 més estan pendents de comunicar.

Una important innovació que estan començant a utilitzar els Mossos per fer un pas més i aconseguir més sentències condemnatòries és utilitzar la prova preconstituïda en els casos en què la víctima és turista, una tècnica fins ara usada només en delictes violents greus.

Notícies relacionades

En moltes ocasions la víctima estrangera renunciava a denunciar perquè sabia que no hi podria ser en el moment del judici, cosa que feia fracassar moltes investigacions. Per això ara s'intenten practicar les rodes de reconeixement i les testificals de manera prèvia per després poder-les utilitzar en el judici.

"Es fa quan es reuneixen diverses condicions que apunten que es pot aconseguir una sentència condemnatòria, quan el robatori és de més de 400 euros", ha explicat el subinspector.