CiU i ERC plantaran Colau en l'exposició del Born en protesta per l'estàtua de Franco

El grup de Trias qualifica de "greu error" la mostra i afirma que és fruit de l'"arrogància" de Colau

fcosculluela8070890 barcelona 22 04 2008 estatua ecuestre de franco almacenada e161014172914

fcosculluela8070890 barcelona 22 04 2008 estatua ecuestre de franco almacenada e161014172914 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El grup municipal de CiU a Barcelona ha anunciat que no assistirà a la inauguració de l'exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', que s'inaugura dilluns al Born, en protesta per l'exhibició d'una estàtua de Franco. I no serà l'únic: tampoc el d'ERC pensa presentar-se a l'acte, segons fonts dels republicans. 

ERC estableix un matís que diferencia la seva posició de la de CiU: el que el grup de Xavier Trias denuncia és que es col·loqui l'estàtua del dictador davant del Born, mentre que els republicans, diuen, estan en contra que s'instal·li a l'espai públic, en qualsevol punt de la ciutat.

En un comunicat, el regidor convergent de l'àmbit de Cultura, Jaume Ciurana, ha destacat que la mostra d'escultures franquistes al carrer, davant del Born, "és un greu error que ofèn la memòria de generacions senceres que han lluitat per la llibertat". També afegeix que la mostra posa de manifest que el govern que encapçala Ada Colau té la voluntat de "desvirtuar" el Born Centre Cultural i el que representa com a memorial dels fets del 1714.

Ciurana ha dit que l'exhibició d'escultures relacionades amb la dictadura franquista és "un error fruit de l'arrogància intel·lectual del govern de Colau". El regidor també ha lamentat l'abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC, que no van permetre l'aprovació d'una proposició de CiU en la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, el setembre passat, en què es reclamava al govern municipal reconsiderar l'exhibició d'aquestes escultures a la via pública.

POLÈMICA A L'AGOST

L'exposició va causar una polèmica considerable a principis d'agost, quan va transcendir-ne el contingut. Aleshores CiU ja es va mostrar enfadada, però va ser ERC el grup que va mostrar més rebuig davant la iniciativa de col·locar l'estàtua eqüestre de Franco, obra de Josep Viladomat i ara decapitada, i la Victòria, de Frederic Marès, feta en homenatge a la victòria franquista en la guerra civil.

Notícies relacionades

Quan es va saber la convocatòria, el cap de files dels republicans a l'ajuntament, Alfred Bosch, va sol·licitar al govern municipal que no s'exposessin les escultures i va assegurar que una exposició com la prevista tindria sentit si "s'hagués jutjat els botxins i enterrat les víctimes". Que es faci mentre les fosses comunes de la guerra civil segueixen per obrir, li va semblar "ofensiu per a les víctimes".