botigues emblemàtiques

El Rey de la Magia ressuscita El Ingenio

Una cercavila, amb el gegant Partagàs inclòs, celebra la salvació 'in extremis' d'una botiga fundada el 1838

jgblanco35785108 barcelona 04 10 2016  barcelona   renace in extremis la tien161004193844

jgblanco35785108 barcelona 04 10 2016 barcelona renace in extremis la tien161004193844 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Barcelona, tristament habituada aquests últims anys al sepeli de botigues d'aquelles que imprimeixen caràcter a una ciutat i al naixement en compte seu d'establiments que ni fu ni fa, celebra en aquesta ocasió un esdeveniment inusual, una resurrecció. No ha sigut un miracle, però sí, potser, una qüestió de fe. Rosa Cardona, propietària d'El I, gairebé la va perdre el mes de febrer passat, ja que no trobava a qui traspassar el negoci, així que va penjar els cartells de descompte i liquidació de gènere, gairebé com si fossin aquells recordatoris que es reparteixen abans del funeral. S'hauria perdut una botiga amb arrels en el 1838, però va sortir al rescat una altra botiga centenària, El Rey de la Magia, nascuda el 1881. El que s'ha dit, una resurrecció.

Una cercavila ha recorregut la distància que separa El Ingenio, a dues passes de la Rambla, de la seu original d'El Rey de la Magia, al carrer de Princesa. Allà s'ha sumat a la festa el gegant Joaquim Partagás, una figura dedicada al fundador de l'establiment de prestidigitació. No només és inconfusible pel seu frac i el seu barret de copa, sinó perquè, en aquesta mena de celebracions de carrer, de l'interior del barret apareix i desapareix un conill, com ha de ser, per art d'encantament.

UN PROBLEMA D'ARTESANIA

El rescat d'El Ingenio no era una missió fàcil, ha explicat una vegada més Cardona. No es tractava de traspassar la botiga i prou. L'especialitat del negoci eren, sobretot, les figures de capgrossos i les màscares, un gènere que produïa a la rebotiga el mestre artesà Agustí, que, com Rosa Cardona, havia decidit que ja era hora de jubilar-se. El seu és un ofici amb poques mans expertes a Catalunya. La fortuna va ser que Pau Martínez, en nom del Rey de la Magia, va arribar amb un nou artesà sota el braç, Juanma. Saba nova. Ell serà el responsable de donar continuïtat a la tradició d'El Ingenio, una responsabilitat majúscula, sens dubte.

Notícies relacionades

La festa de celebració del matrimoni entre El Rey de la Magia i El Ingenio és, sens dubte, una bona notícia per a Barcelona, però no deixa de posar sobre la taula com n'és de fràgil el teixit comercial de la ciutat. Segons Martínez, el fet que Cardona sigui la propietària del local, pel qual ara cobrarà un lloguer, ha sigut fonamental per portar a bon port la fusió d'aquestes dues botigues centenàries. En cas contrari --prossegueix Martínez-- probablement hauria passat el que ha sigut habitual d'aquests últims anys, subhasta al millor postor, que sol ser una cadena comercial, capaç si és necessari d'obrir diversos dels seus establiments en un radi ben curt mentre no ho faci la competència.

A El Ingenio és difícil entrar-hi i que no cridi l'atenció algun objecte. No és una botiga convencional. El cert, no obstant, és que aquests dies els prestatges no llueixen com en els seus millors dies. Els mesos d'incertesa han passat factura. Però Martínez promet que ben aviat la botiga tornarà a sorprendre, amb els seus clàssics, però també amb articles inèdits. Una resurrecció en tota regla.

Temes:

Comerç